Vágólapra másolva!
A Mercedes Forma-1-es csapata augusztus végén bejelentette, hogy ki lesz 2025-től a Ferrarihoz távozó Lewis Hamilton utódja. A német istálló Toto Wolff csapatfőnökkel az élen a mindössze 18 éves Andrea Kimi Antonelli szerződtetése mellett döntött, amellyel nagy kockázatot vállalt. Az óriási tehetségnek tartott versenyzőt Max Verstappenhez hasonlítják, de hatalmas terhet jelenthet számára, hogy egy hétszeres világbajnok helyét kell elfoglalnia. A fiatal olasz pilótának még nincs meg a kellő rutinja, de már többször is bizonyította tehetségét, jövőre pedig a legmagasabb szinten mutathatja meg, mire képes. Portré.

"Már tizenegy éves kora óta érdekeltek vagyunk Kimi pályafutásában, és láttuk őt fejlődni. Egyre jobb és jobb lett az együlésesek között, és egyre inkább felkerült ezzel a radarra. Mindig próbáltam merész lenni és a jövőbe tekinteni a Mercedesszel, és elég korán megtetszett nekünk az ötlet. A tehetségéről már korábban meggyőződtünk, csak az érettsége volt a kérdés. Most felkészültünk a kockázatvállalásra az érettség és a Forma-1-re jellemző nyomás szempontjából, de Kimi a hosszú távú jövőjét jelenti a csapatnak, és ezért is merjük őt egyből a mély vízbe dobni" - jellemezte a Mercedes főnöke, Toto Wolff az autósport legnagyobb tehetségét, aki 2025-től veszi át a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton helyét a Forma-1-es sztárcsapatnál. A most 18 éves tinédzserről a Mercedesnél évek óta szuperlatívuszokban beszélnek, a jövő F1-es bajnokának kikiáltott Andrea Kimi Antonelli pedig hamarosan bebizonyíthatja, hogy méltán van ott a helye a legjobb pilóták között a száguldó cirkuszban.

Mercedes, F1, Andrea Kimi Antonelli
A 18 éves Andrea Kimi Antonelli lett Lewis Hamilton utódja a Mercedesnél
Fotó: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto

Törött csuklóval nyert versenyt a Mercedes szupertehetsége, Andrea Kimi Antonelli

A 2006-ban, Bolognában született Antonellinek az édesapja is versenyző, ráadásul annyira rajongott Kimi Raikönnenért, hogy fiának végül Kimi lett a középső neve, akit aztán szinte mindenki így szólított, nem pedig Andreának. A kis Kimi hamar beleszeretett a versenyzésbe, és gyorsan kiderült, hogy óriási tehetsége is van hozzá. Hét éves korában kezdett el gokartozni, majd egymás után hódította el a trófeákat, aztán 2020-ban és 2021-ben is megnyerte az Európa-bajnokságot. Elképesztő sikerei után nem véletlenül kezdték el hasonlítani Max Verstappenhez, akit a gokartos évei után már túlszárnyalt, mert több formaautós győzelmet aratott, mint a holland pilóta az F1-es bemutatkozása előtt. 

Antonelli 2022-ben összesen 22 futamot nyerve egyszerre hódította el az olasz és a német Forma-4-es bajnoki címet, 

majd egy évvel később a Formula Regionális Európa-bajnokságot is megnyerte az olasz Prema csapatának versenyzőjeként.

Andrea Kimi Antonelli 2022-ben az olasz F4-es bajnoki címet is elhódította
Fotó: acisport.it/

A 2022-es, Franciaországban rendezett FIA Motorsport Games-en az akkor 16 éves szupertehetség bebizonyította, hogy küzdeni tudásból is ott van a legjobbak között. A Paul Ricard versenypályán az időmérőt és a futamot is törött csuklóval vezetve nyerte meg Antonelli, miután összeütközött az egyik riválisával. 

Nagyon fájt a csuklóm, de nem tudtuk, hogy el van törve. Mindenesetre nagyon fájt. Ezután tulajdonképpen egy kézzel vezetve teljesítettem az időmérős futamot és a főversenyt. 

A bal ujjaimat a leváltásokhoz használtam, de a kanyarbejáraton már elengedtem a kormányt, mert nagy fájdalmaim voltak, úgyhogy tulajdonképpen egy kézzel kanyarodtam. Nagyon kemény volt. Másnap végül elmentem a kórházba, ahol megröntgenezték a csuklómat, és kiderült, hogy el van törve. Törött csuklóval versenyeztem végig a hétvégét, ami fájdalmas volt, de így is nyerni tudtunk" - nyilatkozta az olasz versenyző, aki már 2019 óta a Mercedes juniorja. 

Andrea Kimi Antonelli
Andrea Kimi Antonelli akár már jövőre futamgyőztes lehet a Forma-1-ben
Fotó: Hoch Zwei Photoagency / feederseries.net

Leendő csapattársa már most félhet a tinilányok kedvencétől?

Antonelli Kimi Raikönnen után kapta a nevét, a leggyakrabban Max Verstappenhez hasonlítják, ám neki nem ez a két pilóta, hanem a legendás Ayrton Senna a példaképe. A fiatal autóversenyző kedvenc olasz kifejezése a "Mamma Mia", amennyiben ez jellegzetes, temperamentumos kézmozdulattal párosul, valamint azt tartja a legrosszabb szokásának, ha tanulás helyett túl sok időt tölt a szimulátorozással. 

A jövő egyik F1-es világbajnokának kikiáltott Antonelliért már most megőrülnek a lelátókon szép számban feltűnő tinilányok, 

a Mercedes Forma-1-es csapatának rajongói pedig izgatottan várják az olasz versenyző 2025-ös bemutatkozását. Sokan azt sem tartják kizártnak, hogy egy jó debütáló szezon után a Mercedesnél 2026-tól már nem George Russell, hanem Max Verstappen lesz majd Antonelli csapattársa. 

George Russel, Mercedes
George Russell csapattársa lesz 2025-től Andrea Kimi Antonelli
Fotó: AFP (Photo by SIMON WOHLFAHRT / AFP)

Persze ennyire talán nem érdemes előreszaladni, ugyanakkor Russell is úgy gondolja, a fiatal tehetség jövőre alaposan megszorongathatja majd. "Kimi abszolút rendelkezik a sebességgel, ezt minden kategóriában bizonyította. Azt hiszem, a Forma-1-ben minden egyes versenyző a rajtrácson az első néhány szezonjában nagyon látványos hibákat követett el. 

De Kimi kivételesen gyors, és nincs kétségem afelől, hogy jövőre nagyon meg fog szorongatni engem. 

Már nagyon várom, hogy lássam, mire leszünk képesek együtt a jövő évtől kezdve" - mondta a Mercedes 26 éves brit sztárja.

A 2025-től a Ferrarinál versenyző Lewis Hamilton is úgy véli, Antonelli a legalkalmasabb arra, hogy átvegye a helyét a Mercedesnél, Toto Wolff csapatfőnököt pedig a képességei mellett a 18 éves fiú személyisége is meggyőzte.

"Nagyszerű személyiség. A családja remek, a szülei megtalálták az egyensúlyt a nyomásgyakorlás és a támogatás között. Az apja profi versenyző volt, még ma is az. 

Csodálatos értékeket képvisel, és ez könyörtelenséggel párosul az autóban. Igazi oroszlán az autóban, de azon kívül nagyon kedves. Ez győzött meg bennünket. 

Antonelli jól kezeli a nyomást, ez már gyerekként látszott rajta" - méltatta versenyzőjét Wolff.

Formula 2 Round In Great Britain
Toto Wolff csapatfőnököt Antonelli teljesítménye és személyisége is lenyűgözte
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

Óriási kockázatot vállalt Antonelli szerződtetésével a Mercedes

A Mercedesnél ugyan nem győzik dicsérni a 18 éves tehetséget, de Toto Wolffék is pontosan tisztában vannak azzal, hogy mekkora kockázatot vállaltak az olasz versenyző szerződtetésével. A német csapatnál többek között ezek miatt aggódhatnak Antonellivel kapcsolatban:

  • túl fiatal és tapasztalatlan
  • a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton helyét kell átvennie
  • folyton Max Verstappenhez hasonlítják
  • kihagyott egy fontos lépcsőfokot az F1-hez vezető úton
  • az F2-ben nem teljesít kiemelkedően

Antonellinek tehát a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton helyét kell átvennie a csapatnál, emellett folyton Max Verstappenhez hasonlítják, mindez pedig óriási nyomást jelenthet majd számára, amellyel meg kell küzdenie. 

Az ifjú sztárpilóta esetében az sem elhanyagolható, hogy nem járta végig az F1-hez vezető összes lépcsőfokot, 

mert a Formula Regionális Európa-bajnokság megnyerése után a Forma-3-at kihagyva egyből a Forma-2-be került. Antonelli idén debütált a Forma-1 előszobájának tekinthető sorozatban - amelyben csak egy évet fog eltölteni -, és az F2-ben egyelőre nem teljesít kiemelkedően. Az olasz csodatini eddig a Forma-2-n kívül minden együléses sorozatot megnyert, ám ebben a szériában újoncként 2 győzelemnél jár (az egyiket éppen a Hungaroringen aratta) és az összetettbeli hatodik helyet foglalja el. 

Formula 2 Round In Hungary 2024, Andrea Kimi Antonelli
Andrea Kimi Antonelli a Hungaroringen nyerni tudott az F2-ben
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

Miután a Mercedes hivatalosan bejelentette, hogy 2025-től Antonelli ülést kap az F1-ben, az olasz pilóta azt nyilatkozta, voltak kétségei önmagával szemben. 

Hogy őszinte legyek, még a Forma-2-es Magyar Nagydíj főfutamának megnyerése után sem tudtam, készen állok-e a Forma-1-re. Úgy éreztem, hétről hétre sokat tanulok az F2-ben, de még mindig követek el sok hibát, 

és van néhány fontos dolog, amit még mindig nem csinálok jól" - mondta az F2-es Prema Racing versenyzője, aki azért jelentős fejlődést tapasztalt magán, és igyekszik mindent elkövetni, hogy fél év múlva teljes mértékben készen álljon az F1-re.

A 18 éves szupertehetség már az idei szezonban lehetőséget kapott a bizonyításra a legmagasabb szinten, ugyanis az Olasz Nagydíjon leendő csapattársát, George Russellt helyettesítette az első szabadedzésen

A monzai versenyhétvége első gyakorlása során Antonelli egy ideig az élre is állt, ám kilenc perc után a Parabolica kanyarnál megcsúszott és a gumifalba csapta Russell Mercedesét, 

piros zászlót kiváltva ezzel. A rádióban az épségben kiszálló pilóta elnézést kért, de Toto Wolff azonnal megnyugtatta.

Forma-1, F1, Olasz Nagydíj, 2024, Monza, Mercedes, Andrea Kimi Antonelli, baleset
Andrea Kimi Antonelli a falnak csapta a Mercedest az Olasz Nagydíj első szabadedzésén
Fotó: AFP (Photo by Gabriel BOUYS / AFP)

"Nyilvánvalóan itt, Monzában minden felhalmozódott rá, amivel nagyon nehéz megbirkózni. Ez az oka annak, hogy a falba tette az autót? Lehetséges. Azt hiszem, a körülmények bűnösek. 

Nagyító alatt van, mert minden Monzában történik, régen volt olasz pilóta topcsapatban, ez sok lehet egy 18 évesnek. 

Ez bizonyára nagy teher lehet, de ha egy nap bajnok akar lenni, akkor meg kell birkóznia ezzel, és nincs kétségem afelől, hogy képes rá, és meg is fog" - védte meg a Mercedes csapatfőnöke Antonellit, akit Forma-1-es hétvégén legközelebb Mexikóban, október végén lehet majd látni, amikor minden bizonnyal Lewis Hamiltont helyettesíti az első szabadedzésen.

F1 Italian Grand Prix 2024 Practice 1
Antonellire súlyos teherként nehezedhet, hogy Hamilton helyét kell átvennie a Mercedesnél
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

Andrea Kimi Antonellire súlyos teherként nehezedhet, hogy a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton helyét kell átvennie a Mercedesnél, ahol arról álmodnak, hogy ismét világbajnoki címet szerezzenek, erre pedig tökéletesen alkalmasnak tartják a fiatal olaszt. A Ferrarinál majd őrületesen sok pénzt kereső Hamilton megüresedett helyére sokan pályáztak, Toto Wolff a tapasztaltabb Carlos Sainzot is szerződtethette volna, de az osztrák szakember a hosszú távú jövőt tartotta szem előtt és ragaszkodott Antonellihez. Ezzel a lépéssel persze hatalmas kockázatot vállalt, mert nem mindenkiből lesz Verstappen - a Red Bull holland sztárja minden idők lefiatalabb futamgyőztese és már három világbajnoki címet nyert -, de úgy tűnik, Wolff abban bízik, megtalálta a következő Verstappent. Antonelli mindenesetre jövőre a Forma-1-ben bizonyíthat, és lehet, hogy egy év múlva már választ kapunk arra, hogy szenzációs, vagy éppen borzalmas döntést hozott a 18 éves pilótával a Mercedes.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!