Vágólapra másolva!
Mika Häkkinen, a korábbi kétszeres Forma-1-es világbajnok úgy érzi, Sergio Pérez megbukott a Red Bullnál és talán a száguldó cirkuszban is.

Pérez jól kezdte az idei szezont, hiszen az első öt futamon négyszer is dobogóra állhatott, azóta viszont elképesztő lejtmenetbe került. A mexikói pilóta 11 futam óta nem volt az első háromban, ami a legrosszabb sorozata azóta, hogy 2021-ben csatlakozott a Red Bullhoz.

Ennek ellenére június elején Pérez további egy plusz egy évre szóló szerződést kapott, amit sokan nem értettek a Forma-1-es berkeken belül. 

Sergio Pérez 2024-ben is látványosan szenved a Red Bullnál
Fotó: Belga via AFP

Pérez formaingadozása miatt nyári szünet előtt egyre több találgatás indult meg a kirúgásáról. Aztán a Belga Nagydíj utáni bejelentették, hogy a szezon végéig biztosan marad a Red Bullnál. 

A finn Mika Häkkinen, aki 1998-ban és 1999-ben is világbajnok volt a McLarennel elmondta, hogy nem szívesen kritizál más pilótákat, de úgy érzi, hogy Pérez az utóbbi időben cserben hagyta magát és csapatát is.

A Forma-1 egy nagyon kegyetlen sport, mert egy csapatban két versenyző van, akik természetesen egymással versenyeznek, mielőtt elkezdenének mások ellen versenyezni”

 - mondta Häkkinen az Unibet Internationalnek.

„Jelen esetben a különbség Pérez és Max között folyamatosan nő. Ez azt jelenti, hogy nem kapod meg az adatokat, nem kapod meg az információkat mindkét autóról, hogy olyan gyorsan fejleszthess, amilyen gyorsan lehetséges. Ez óriási hátrányt jelent a Red Bull fejlődése szempontjából” – folytatta a legendás finn pilóta. 

F1 Grand Prix of United States - Sprint
Mika Häkkinen és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke
Fotó: Getty Images via AFP

„Próbálom elkerülni a kritikát, és csak a tényekre hagyatkozni, de 

két kiegyensúlyozott versenyzőre van szükséged ahhoz, hogy a csapat össze tudja hasonlítani az adatokat, és különböző módosításokat tudjon végrehajtani azzal, amit aerodinamikailag vagy mechanikailag tesznek az autóval."

„Folyamatosan össze kell hasonlítanod az adatokat, és egy versenyhétvége alatt erre nincs elég idő. Egyetlen autó nem képes előrevinni a csapatot. Két autóra és két versenyzőre van szükséged. Sergio eddig nem tudja ezt biztosítani a Red Bull számára, ez pedig nagyban befolyásolja a csapat sikerét”- folytatta Mika Häkkinen, aki 1991 és 2001 között versenyzett a Forma-1-ben. 

Az idei Pérez 14. szezonja az F1-ben, és a negyedik a Red Bullnál, ez pedig rengeteg lehetőséget biztosítana számára, hogy bebizonyítsa, képes felvenni a versenyt Verstappennel. Bár Pérez ülése az év hátralévő részében biztosnak tűnik, könnyen lehet, hogy a Red Bull egy másik pilótával megy majd neki a következő szezonnak. 

Pérez továbbra sem tudja felvenni a versenyt Verstappennel
Fotó: AFP

Az RB20-as rendkívül problémás autóvá vált az idei szezonban, de Pérez teljesítménye is kulcsszerepet játszik abban, hogy a Red Bull valószínűleg nem tudja megvédeni konstruktőri bajnoki címét, ugyanis a McLaren már nyolc pontra csökkentette a különbséget az energiaitalos csapattal szemben. 

Sergio Pérez már régóta a Forma-1-ben van. Ez nem az első vagy a második éve. Lehetősége volt arra, hogy tanulmányozza magát, hogy megértse, mire van szüksége ahhoz, hogy első számú versenyző legyen, de ezt nem sikerült megtennie”

 – tette hozzá Mika Häkkinen, a McLaren kétszeres világbajnoka. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!