Hód miatt törték át vaddisznók a kerítést Dömösön - videó

vadmalac,Dömös
Fotó: Videa
Vágólapra másolva!
Hat évvel ezelőtt fogadtak örökbe négy vadmalacot a dömösi mentőközpontban, amikor az anyakocát kilőtte egy vadász. Gusztáv, Falatka, Mazsola és Puszedli mára 200-250 kilós vaddisznókká cseperedtek. Nemrég hívatlan vendég okozott az óljukban pánikot...
Vágólapra másolva!

Négy 250 kilós vaddisznó él a dömösi állatvédőknél, hat éve fogadta őket örökbe a Birdmania vezetője, Márton András és felesége.

Az anyakoca ugyanis lakott településre fialt be, egy vadász pedig kilőtte az állatot az újszülöttek mellől. Kezdetben még cumisüveggel etették Gusztávot, Falatkát, Mazsolát és Puszedlit. 

A négy kézzel nevelt vadmalacot egyértelmű volt, hogy nem tudjuk visszaengedni a vadonba.

"Ők kondatagnak tekintenek bennünket, de az idegenekkel is nagyon barátságosak. Ezért olyan otthont szerettünk volna találni nekik, ahol jó életük lehet" – magyarázta az állatvédő a kemma.hu-nak. "Volt egy mentett hódunk, amely meglépett a ketrecéből. Napokig nem találtuk, aztán kiderült, hogy beköltözött a malacokhoz, amit mi kizártnak tartottunk. Ugyanis úgy gondoltuk, ha oda bemegy, akkor a vaddisznók megeszik. Hát nem. Sőt. Azt vettem egyszer csak észre, hogy a hód bement a malacok régi kerítésén és a négy, összesen nettó egytonnás vadmalac a sarokba bújva rettegett. Végül pánikrohamot kaptak a hívatlan vendégtől és átszaladtak a kerítésen félelmükben."

Pont láttam, ahogy a négy állat megállás nélkül rohant és mint a papír, úgy szakította ki a kerítést. Ezért a következő napokban egy teljesen új, immár malac és hódálló kerítést kellett építenünk nekik 

- magyarázta a mentőközpont vezetője. 

Magyarországon nagy számban előforduló, a lakott területekre is egyre gyakrabban bemerészkedő vaddisznók kora tavasszal hozzák világra a kicsinyeiket. Ezekben a hetekben könnyen lehet összefutni a csíkos malacokat terelgető anyakocával. Elkerülendő az összetűzést az ilyenkor kissé harcias nőstényekkel, érdemes néhány szabályt betartani - figyelmeztet közleményében Magyarország legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója, a SEFAG Zrt.

Képen, ahogy Dunaszerdahelyen egy kis vadmalac mászkál.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!