Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Felkavaró, megrendítő és elgondolkodtató sorozat debütált május 30-án a Netflixen. Az Eric című, Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes, Doctor Strange) főszereplésével készült hatrészes, erőteljes karakterábrázolásokkal és színészi alakításokkal teli miniszériában egyszerre van jelen a dráma, a borzongás és a misztikum. Lelket és elmét megdolgoztató alkotás született.
Vágólapra másolva!

A rendező, Lucy Forbes (The End of the F***ing World, Bad Cramps, In My Skin, This Is Going to Hurt) és a forgatókönyvíró, Abi Morgan (Shame, The Hour) egy híres bábszínész, Vincent Anderson (Benedict Cumberbatch) és felesége, Cassie (Gaby Hoffmann), valamint a kilencéves fiuk, Edgar (Ivan Morris Howe) történetén keresztül önvizsgálatra és az egymással szembeni előítéletek leküzdésére hangolják a nézőket, számos egyéni és társadalmi szintű morális kérdést vetve fel.

sorozat Netflix Eric
Apa és fia kapcsolata korántsem felhőtlen Forrás: Netflix

 

A cselekmény az 1980-as évek New Yorkjába repíti a nézőket. A főhős, Vincent egy zseniális tehetségű bábszínész, aki egy Szezám utcát idéző, Good Day Sunshine! című bábshow sikerei által éli meg kreativitását. A show azonban annyira lefoglalja, hogy semmi másnak helye az életében. Emellett erőszakos, toxikus, bántalmazó természete és alkoholizmusa is hozzájárul ahhoz, hogy feleségével, Cassie-vel – akit Gaby Hoffmann a viszonylag kevés szöveg és jelenet ellenére nagyon hitelesen, kidolgozott színészi alakítással kelt életre –, és a hozzá hasonló kreatív készségeket felcsillantó fiával, Edgarral is rossz a viszonya.

Olyannyira, hogy miután apja visszautasítja, hogy az általa kitalált és remekül kidolgozott szörnyfigura, Eric is életre keljen a Good Day Sunshine! című showban, a kisfiú egy reggel egyedül indul el az iskolába, ahová végül nem érkezik meg. A generációk közötti szakadék problémája emellett Vincent és szülei kapcsolatán keresztül is megjelenik a sorozatban, a férfi ugyanis annyira elhidegült szüleitől, hogy még az Edgar megtalálója számára felajánlott jutalompénzt sem hajlandó tőlük elfogadni.

A szülők kétségbeesetten szeretnék megtalálni eltűnt fiukat Forrás: Netflix

A cselekmény előrehaladtával aztán Vincent társas kapcsolatai és mentális állapota is tovább romlanak. A fia által rajzolt Eric nevű, kék színű szörny a férfi belső szörnyeinek és önpusztításának megtestesüléseként kel életre, de ezt a misztikus lényt csakis ő láthatja. Szinte megszállottjává válik a gondolatnak, hogy fia visszatér hozzá, ha életre kelti, és a show-ban szerepelteti Ericet.

A családi és egyéni drámák, a függőség és önpusztítás buktatói mellett számos társadalmi szintű konfliktus is megjelenik a sorozatban. A New York-i városvezetésen keresztül a politika visszásságai, a visszaélések és a korrupció jelennek meg, de a rasszizmus, a homofóbia és a pénz uralta társadalom kérdésköre is többször felmerül a sorozatban. Ezt a vonalat elsősorban az Edgar keresésével megbízott nyomozó, Michael Ledroit (McKinley Belcher III) képviseli a szériában. A fekete, meleg, zárkózott természetű férfi – miközben otthon ápolja haldokló társát – nemcsak Edgar, de egy másik, fekete fiú, Marlon keresésébe, illetve a Lux nevű éjszakai klub körül zajló illegális cselekmények felgöngyölítésébe is rengeteg energiát fektet, így ásva bele magát New York vezetőségének és azzal összefonódó alvilágának mélységeibe.

Rendkívül összetett, sokrétű alkotásról van tehát szó, amely ugyanakkor – éppen az említett komplexitása miatt – nagyon nehezen, lassan emészthető. Sem nyomasztó, megrendítő hangulata, sem mély, elgondolkodtató mondanivalója nem teszi alkalmassá egy fáradt nap könnyed, felüdítő lezárására. Ugyanakkor – ha kellő időt, figyelmet tudunk szentelni a fent említett egyéni, családi és társadalmi morális kérdések megélésére és átgondolására, arra remek lehetőséget kínál ez a sorozat, és Benedict Cumberbatch zseniális alakítása. A sorozat egyes részeit ráadásul Budapesten forgatták, így ismerős helyszíneket is felfedezhetünk a filmkockákat nézve.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről