Eladták Kádár János egykori sofőrjének elátkozott luxuspalotáját

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, lezárult az immár közel két évtizedes gazdátlan korszaka Csömör egyik híres-neves, hatalmas épülettel és a hozzá tartozó óriási területtel rendelkező ingatlanának. Kádár János volt sofőrjének fényűző palotájáról van szó. A férfi nem mindennapi körülmények között halt meg, ugyanis egy vadászat közben lőtték le véletlenül. Egészen mostanáig nem tudták értékesíteni a sokak által elátkozottnak vélt ingatlant.
Vágólapra másolva!

Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkárának egykori sofőrje egyszerű kubikusként érkezett Csömörre, az évek során pedig gazdag építési vállalkozóvá vált. „Gyermekkoromban nézegettem a meséket, akkor tetszettek meg nagyon a soktornyú kastélyok” – mondta el Bócsi András több mint húsz évvel ezelőtt a TV2-nek adott interjújában, amiben bemutatták a villát. A milliárdos akkor mesélte el, hogy 

az ingatlanban 27 szoba van, amelyekhez összesen 30 fürdőszoba tartozik, van benne borospince, egy borozó és fitneszterem is.

A Kádár Jánoshoz szorosan kötődő férfi fényűző életének egy baleset vetett véget: 2005-ben egy vadászaton hazafelé készülődött a társaság, amikor egyikük zörgést hallott a bokorból. Azt gondolván, hogy egy vaddisznó lapul a sűrűben, elsütötte a puskáját, a lövedék tíz méterről találta el Bócsit. Az akkor 58 éves vállalkozó a többi között a csömöri kastélyt hagyta maga után. 

A Világgazdaság ezzel kapcsolatban kiemeli: a férfi halála után árulni kezdték a kastélyt, kezdetben 2 milliárd forintra tartották. Ahogy telt az idő, úgy lett egyre olcsóbb, sőt közben a NAV végrehajtást indított adótartozás miatt, így volt idő, amikor mindössze 43 millió forintos áron próbálták elárverezni az ingatlant. Még ennyiért sem kellett senkinek, valamivel később pedig megint felbukkant a hirdetésekben 900 millióért. 

Az ingatlant most az Édenliget központ vásárolta meg, de a legutóbb meghirdetett árnál jóval olcsóbban. Az ingatlan egyébként Csömörön a Rét utca külterületi szakaszának végén, a szántóföldekkel körbevett, Fóti határ úthoz közel található.

Kádár János egykori bizalmasának milliárdos palotája
A luxuspalotára közel két évtizeden keresztül nem sikerült vevőt találni
Fotó: Bors

Ki volt Bócsi András?

Az építőipari cégét a kilencvenes években egy kis zuglói panellakásból irányító Bócsi András alapvetően közművesítési munkákból szerezte vagyonát: nem csak Magyarországon, hanem például Erdély számos településén is kapott komoly csatornázási, vízépítési, és egyéb infrastrukturális megbízásokat. 

A hatalmas, több mint harminchektáros birtokáról – melyen nagyrészt gyümölcsöst tartott fenn – magán-kisrepülőgéppel járta a Kárpát-medencét, vállalkozásának munkavégzését gyakran ellenőrizte személyesen.

Érdekesség, hogy sok csömöri területet is ő közművesített, pl. a Majorszegi-liget egyes utcáiban az ivóvízrendszer kiépítését, de támogatott helyi egyházi célokat is.