Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Csődbe ment egy hatalmas utazásszervező cég, magyar utasok is érintettek

utazási iroda
Vágólapra másolva!
Hétfőn fizetésképtelenséget jelentett Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, az FTI utazási csoport. Az utazásokat már keddtől lemondták, vagy csak részben tudják megvalósítani. Magyar utasok is érintettek az ügyben.
Vágólapra másolva!

A német FTI Touristik utazásszervező csődeljárást indított a müncheni bíróságon. A fizetésképtelenségi kérelem kezdetben csak az FTI Touristikot érinti, azonban a jövőben az FTI csoport más vállalatainál is megindítják az eljárást. 

A még el nem indított utakat keddtől várhatóan már nem, vagy csak részben lehet majd lebonyolítani. 

A cég azon dolgozik, hogy a megkezdett utakat a tervek szerint befejezzék.

A mintegy 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató konszern – Európa harmadik legnagyobb utazási csoportja a TUI és a DER Touristik után – a koronavírus-járvány alatt került szorult helyzetbe.

Ebben az időszakban a német gazdasági stabilitási alapból (WSF) összesen 595 millió euró – több mint 230 milliárd forint – állami támogatást kapott, így a vállalat jövője biztosnak tűnt. Ráadásul az amerikai Certares magántőkealap által vezetett konzorcium egy euróért megvette az FTI-csoportot, és 125 millió eurót tervezett befektetni a cégcsoportba, bár a versenyhatóságoknak még jóvá kellett hagyniuk az üzletet.

Azonban a foglalási számok az utóbbi időben jóval elmaradtak a várakozásoktól, és számos partner ragaszkodott az előlegfizetéshez. Ennek következtében megnövekedett a likviditási igény, amelyet a felvásárlási folyamat lezárásáig már nem lehetett áthidalni. A Die Presse szerint rövid távon legalább 10 millió eurós fedezethiánnyal küzdött a vállalat.

A Világgazdaság kiemeli: Berlin pedig a hét végi tárgyalásokat követően elutasította a cég további támogatását. Mindenesetre a Német Utazási Garanciaalap kártalanítja a pórul járt utasokat, szükség esetén gondoskodik a bajba jutott nyaralók hazaszállításáról és az ügyfelek előlegének visszatérítéséről.

image

A német turisztikai ágazat által szervezett és a szövetségi igazságügyi minisztérium által felügyelt Utasbiztosítási Alapot a Thomas Cook-csoport 2019 szeptemberében bekövetkezett csődje után hozták létre. Akkor a biztosítók a felelősségkorlátozás miatt csak a költségek töredékét térítették meg, és az államnak kellett milliókkal beszállnia – írja a Tagesschau.de.

Az FTI Touristik fizetésképtelensége magyar utasok foglalásait is érinti – derül ki a Facebook egyik zárt utazási irodai szakmai csoportjában közzétett bejegyzésekből. 

Tegnap írta meg az Origo, hogy csődbe ment egy hazai utazási iroda: a Beontrips Kft. felfüggesztette utazásszervezői tevékenységét, és Budapest Főváros Kormányhivatala törölte az utazásszervező és -közvetítői tevékenységet folytató vállalkozásokról vezetett hatósági nyilvántartásból.

 

 

 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről