Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Véget ért a banán négy napon át tartó ünnepe

Vágólapra másolva!
Tizedik alkalommal rendeztek Angolában több napon át tartó banánvásárt. Az afrikai ország a világ egyik legnagyobb banánszállítója, a gyümölcs sok helyi vállalkozás számára jelenthet kitörési pontot.
Vágólapra másolva!

Négy napon át ünnepelték a banánt Angolában a tizedik alkalommal megrendezett, július 1-jén zárult többnapos banánfesztiválon. A rendezvényen a helyi sajtó beszámolói szerint 368 szakmai résztvevő volt jelen a banániparból, köztük felvásárlók, kis- és nagykereskedők, banántermesztő gazdálkodók.

A Bengo tartományban tartott, fesztiválhangulatú rendezvényen több mint 500 tonna árut mozgattak meg a helyben megkötött üzletek nyomán. A slágertermék egyértelműen a banán volt, de más termények, például a manióka iránt is nagy volt a kereslet.

A négy nap alatt több mint 129 millió kwanza (az ország hivatalos pénzneme) értékben kötöttek megállapodást, ez kb. 55 millió forint. 

Ez nem tűnik jelentős összegnek, de helyi viszonylatban, négy nap alatt lebonyolítva, tekintélyes forgalomnak számít.

banán, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Lotte Löhr / Unsplash

A banánvásárt kísérő szakmai rendezvényeken, szimpóziumokon felszólalók szerint a banántermesztés komoly löketet adhat az angolai gazdaságnak. Ezért a farmerek és a kereskedők közös érdeke, hogy a gyümölcs termesztése befektetéseket vonzzon. Az ágazat képviselői szerint a cél, hogy Angola képes legyen produkálni a banán a teljes értékláncát, azaz a termesztésen túl a kedvelt gyümölcs feldolgozását, élelmiszer-alapanyagként való biztosítását az élelmiszeripar számára.

Angola jelenleg Afrika legnagyobb banántermesztője, a világranglistán a hetedik helyen áll.

Az éves termésmennyiség 4 millió tonna körül alakul.

Jelenleg az angolai banántermés nagyját a belföldi igények kiszolgálására fordítják, s mintegy 30 százalékát exportálják. Ebből jut európai országokba, Dél-Afrikába, Namíbiába, és más államokba is. Az ágazat helyi képviselői szerint megfelelő beruházásokkal mind a banán éves mennyiségét, mind annak exportarányát növelni tudnák.

Banánfélék a világ számos pontján teremnek, de rengeteg fajtájuk közül csupán néhány alkalmas az emberi fogyasztásra. A világ legtöbb pontján ismert banánfajtát ugyanakkor veszélyes betegség fenyegeti: miként az Origo megírta, egy agresszív, növényeket támadó gomba miatt véglegesen eltűnhet az ültetvényekről. Miközben kutatók genetikai módosítással kísérletezve próbálják ellenállóbbá tenni a Cavendish-banánt a kórokozókkal szemben, mezőgazdasági szakértők szerint a termesztőknek több különböző fajta, emberi fogyasztásra szánt banánt kellene termeszteniük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről