Egyre népszerűbbek Magyarországon az elektromos autók

Vágólapra másolva!
Ahogy február óta töretlenül, úgy a múlt hónapban is a kontinens élmezőnyébe tartozott a magyarországi tisztán elektromos járműpark gyarapodása. A villanyautók terjedését az állami támogatás is segíti.
Vágólapra másolva!

Európában a harmadik legnagyobb arányban bővült a hazai zöldflotta mind júniusban, mind az idei első félévben – derül ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebookon közzétett bejegyzéséből.

Az elektromos autók számának növekedési ütemében ugyanis hazánk már február óta töretlenül a kontinens élmezőnyébe tartozik,

a múlt hónapban pedig éves szinten 123,8 százalékkal nőtt azok száma, amit csak a horvátoknál mért 161,4 és a cseheknél feljegyzett 140,8 százalékos bővülés múlt felül, miközben az unió egészében az elektromos autók forgalma 1 százalékkal csökkent.

Az év első felét tekintve az újonnan forgalomba helyezett elektromos autók száma 59,5 százalékkal bővült hazánkban az Európai Autógyártók Szövetsége által közzétett friss adatok szerint, amit csak Málta és Ciprus előzött meg, 129,9 és 61 százalékos bővülési ütemével, miközben a kontinensen csak 1 százalékkal nőttek az elektromos autó eladások ebben az időszakban.

A hazai tisztán elektromos járműállomány a statisztika szerint minden korábbinál lendületesebben bővül - idézi a minisztérium bejegyzését a Világgazdaság. A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján február óta minden hónapban több tiszta és csendes gépkocsit helyeztek forgalomba zöld rendszámmal Magyarországon, mint bármikor korábban.

Segít az állami támogatás 

Az EM felidézi, hogy a kereslet látványos élénkülését jelentősen segíti a 30 milliárd forintos keretösszegű vállalati e-autó támogatás, amelynek már több mint felére nyújtottak be igényeket; ennek keretében az akkumulátor teljesítményétől függően 2,8-4 millió forint közötti állami támogatással segíti a járműbeszerzéseket. 

Mindeközben hamarosan érkezik 28 milliárd forint keretösszeggel a vidéki elektromos töltőhálózat ösztönzésére szolgáló kiírás is, ami 100 új töltőállomás létrehozását segítheti - emeli ki Facebook-bejegyzésében az EM.

elektromos autó
Az uniós átlagnál gyorsabb ütemben terjednek Magyarországon az elektromos autók
Fotó: MTI/Faludi Imre 

A magyarok pozitívan ítélik meg a villanyautókat

Egy, a múlt hónapban készült és az Origo által is ismertetett felmérés szerint pozitív az akkumulátoros elektromos autók megítélése az Európai Unióban, a magyarok körében pedig különösen. 

Az árakkal kapcsolatos aggályok ellenére a nem elektromos autót használók 57 százaléka fontolgatja, hogy elektromos járműre vált - derült ki az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) által készített, tizenkét uniós tagállamra kiterjedő felmérésből.

A felmérés szerint - amely Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország állampolgárainak véleményét összegezte - 

Magyarországon az egyik legmagasabb azok aránya, akik rövid, közép- vagy hosszabb távon beruháznának elektromos autóra, arányuk 67 százalék.

A magyar válaszadók szerint az akkumulátoros elektromos autók legfontosabb előnyét az jelenti, hogy az autók csendesek, kényelmesek. Sokan említették a használat gazdaságosságát, valamint azt, hogy nincs kipufogógázként kibocsátott szennyező anyag. Legnagyobb hátrányként a magyar válaszadók az árat jelölték meg.

A témában további érdekességeket ide kattintva olvashat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!