A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Rengeteg klímát és ventilátort vettek az emberek a brutális hőhullám alatt

Vágólapra másolva!
Az egyre forróbbá váló nyarak immár menetrendszerűvé tették, hogy az elektronikai termékeket áruló kiskereskedőknél ezekben a hónapokban hiány lesz ventilátorokból, léghűtőkből, klímákból. Ha pedig mégis akad raktáron beszerelésre érdemes légkondicionáló, a telepítésére heteket-hónapokat kell várni szakemberhiány miatt. Az Origo megnézte, valóban lehetetlen küldetésre vállalkozik-e az, aki most akarja ezekkel az eszközökkel lehűteni az otthonát.
Vágólapra másolva!

A 2022-es népszámlálási adatok alapján pontosan lehet tudni, hány magyarországi lakásban volt akkor légkondicionáló berendezés:

Magyarország 4.580.538 lakóingatlanából 1.215.726-ban van klíma beépítve, ami a lakások nagyjából negyedét jelenti. 

Arról nincs külön külön adat, hogy egy klímával hány helyiséget hűtenek egy házon belül.

Az iménti számok azt is jelentik, hogy a lakások háromnegyedében a lakók vagy sehogy, vagy hagyományosnak nevezhető módokon (például magukat vízzel hűsítve, gyakori zuhanyzással), vagy ventilátorral védekeznek a hőség ellen.

A légkondicionálók nagy ugrása egyébként 2020-ban volt hazánkban, amikor is egy év alatt az akkori 70 százalékával, több mint 300 ezerrel nőtt a megvásárolt (és feltehetően telepített) klímák száma.

A 2022-es népszámlálási adat sem sokáig marad vagy maradt ennyi: a villamosenergia rendszerirányító MAVIR becslése szerint az itthoni elektromos hálózatot 2026-ra több mint 1,4 millió működő klíma energiaigénye is terhelni fogja.

légkondicionáló, illusztráció
Magyarországon a lakóingatlanok nagyjából negyede klímával ellátott (illusztráció)
Fotó: Major Kata - Origo

A ventilátorok gyorsabban cserélődő és kisebb költségű eszközök mint a klímák. Beüzemelésükhöz nem kell szakember, így nem csoda, ha hiánycikké válnak az üzletekben. Azokkal együtt a hűtőberendezések jelentős része a Távol-Keletről érkezik az európai piacokra. 

Az idei eddigi legnagyobb hőhullámon túl vagyunk, de a hőség továbbra is nagy, az igény az otthonok hűtésére óriási, a jemeni húszi lázadók miatt az árukkal megrakott hajók továbbra is Afrika felé kerülnek. Ilyen körülmények között van-e esély arra, hogy még augusztusban elviselhetővé tegyük az otthoni hőmérsékletet valamilyen hűtőberendezés beszerzésével?

Roham volt a klímákért és a ventilátorokért

Az Origo által megkérdezett kereskedők válaszai alapján rengeteg klíma, ventillátor és más hűtő berendezés fogyott az elmúlt hetekben, vannak termékek, amik jelenleg nem kaphatóak, de azért lehet még miből válogatni. 

Az Euronics mögött álló, továbbra is magyar vállalkozásként működő cégnél elmondták: minden várakozásukat felülmúlta a ventilátorok és mobil klímák iránti kereslet az utóbbi néhány hétben. Vásárlóik különösen a padló- és oszlopventilátorokat, az asztali ventilátorokat és a mobilklímákat keresték. 

A tavalyi év azonos időszakához képest csak júniusban és júliusban 55 százalékkal nőtt a hűtőberendezések eladási számai. Csak a ventilátorok esetében több, mint 200 százalékkal nőtt a kereslet

– árulták el az Origo érdeklődésére.

ventilátor, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Bár utánpótlás jön, de csak kisebb mennyiségben, ezért a hazai és a külföldi beszerzéseket is figyelembe véve az Euronicsnál előfordulhat átmeneti készlethiány ezekből a berendezésekből.

A MediaMarkt válaszából is az derül ki: egész Európában kimerülőben vannak az elektronikus hűtőberendezések raktárkészletei, miközben – ahogy fogalmaztak válaszukban – ezekre az eszközökre

a kereslet extrém.

Azt, hogy ez mit jelent, jól mutatja, hogy a cég idei szezonális eladásai a hűtőberendezésekből nagyjából a tavalyi háromszorosát érték el – pedig az előző nyár is közel ennyire forró volt, mint a mostani.

A magyarországi MediaMarkt több alternatív beszállítót keresett meg és várható, hogy hamarosan új szállítmányok érkeznek ventilátorokból és más eszközökből. Ennek ideje persze – tette hozzá a vállalat – függ a beszállító partnerektől is.

Bár a tapasztalatok alapján úgy gondolhatnánk, hogy lineáris összefüggés van az egyre melegebb nyarak és a klímák forgalma között, ezt a feltételezést érdekes adalékkal árnyalta az Origónak Falvi József, az LG magyarországi Air Solutions üzletágának értékesítési vezetője. Szerinte

a lakossági klímapiacon 2022-ben volt a tetőzés, azóta a kereslet mérséklődik.

Falvi József elmondta azt is, hogy a hirtelen jött nagy meleg hatására megugró keresletben az ár a legfontosabb szempont.

Jellemzően a legalacsonyabb árkategóriás termékeket keresik ilyenkor a vásárlók, minden más szempont háttérbe szorul

– mondta az értékesítési vezető, aki ugyanakkor hozzátette: a gyártók évente jelentkeznek újításokkal a légkondicionálóknál, így érdemes lehet hosszú távra szóló választással többletfunkciókat kínáló berendezéseket választani.

klíma, kültéri egység, illusztráció
Egy előrejelzés szerint néhány éven belül több mint 1,4 millió magyarországi otthonban lesz klíma (illusztráció)
Fotó: Unsplash / Vatroslav Bank 

Ventilátorokat veszünk inkább online

Kaphatók ventilátorok és klímák a nagy online piactereken is. Az eMAG saját forgalmazású és a Marketplace-en értékesítő partnerei adatai alapján a klímák között idén a split klímák a legnépszerűbb berendezések, de néhány mobil klímaberendezés is felkerült a legtöbbet eladott 30 termék listájára.

A hazai eMAG-vásárlók körében a torony és a talapzatos szobai ventilátor típusok a legnépszerűbbek.

A vállalat azt is elárulta, hogy a július hőhullám közvetlen hatást gyakorolt az eladásaikra: a vásárlók július 16-án rendelték a legtöbb szobai ventilátort a webáruháztól és Marketplace partnereitől, míg a légkondicionálók eladása július 5-én – az év legmelegebb napjainak köszönhetően – érte el a csúcsot.

A forgalomra náluk sem lehet panasz: idén július 1-től 23-ig az eMAG és Marketplace partnerei majdnem kétszer annyi légkondicionálót és szobahűtő ventilátort adtak el, mint tavaly júliusban egész évben. S míg a klímák eladásai a hőhullám enyhülésével visszatértek a szokásos szintre,

a ventilátorok forgalma egyelőre magasabb maradt a szokásosnál. 

A kiemelkedő kereslet ugyanakkor nem nullázta le a készleteket: a cég szerint a legkelendőbb modellek némelyike esetében előfordulhat, hogy átmenetileg nem kaphatók, de mind a légkondicionálókból, mind a ventilátorokból rendelkezésre állnak tételek, a vevők mind az eMAG saját készletéhez, mind a piactéren értékesítő partnerekéhez hozzáférhetnek.

Az új berendezések eladásai mellett jelentős a kereslet a használt léghűtő eszközök iránt is. Takács Borbála, a Jófogás marketing- és kommunikációs igazgatója elmondta: a hőhullámok hatására idén júliusban több mint duplájára (118 százalékkal) nőtt a különböző típusú klímák, ventilátorok iránti kereslet tavaly júliushoz képest.

 Júniusban az eladások valamelyest elmaradtak a 2023-as számokhoz képest a piactéren, azonban júliusban látványosan megugrottak: az előző hónaphoz mérve több mint hatszorosára, míg 2023 júliusához képest két és félszeresére (160 százalékkal) emelkedtek.

ventilátor, kutya, illuszttráció
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Bőven fogyott, de maradt is

A klímák, ventilátorok, léghűtők elérhetőségében akár földrajzilag is jelentős eltérések lehetnek még ugyanazon az üzletláncon belül is. Így előfordulhat, hogy aki a júliusi hőhullám tapasztalatai alapján most szánja rá magát otthoni hűtő eszközök beszerzésére, annak tovább tart beszereznie az igényei szerinti berendezést, vagy kompromisszumot kell kötnie annak funkcióival kapcsolatban. 

A kereskedőktől kapott információk alapján azonban, ha átmeneti hiány elő is fordulhat, de Magyarországon jelenleg nincs ventilátor- és légkondicionáló-apokalipszis.

Így aki most akar vásárolni valamilyen hűtőberendezést, az jó eséllyel fog találni igényéhez legalább főbb szempontok szerinti illeszkedőt, még ha több időt is kell rászánnia a keresgélésre.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!