A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Zelenszkij megoldhatta volna az olajügyet, de nem akarta

 Barátság I. kőolajvezeték
Vágólapra másolva!
Gyorsabban juthatunk el Horvátországba, két év múlva ugyanis új autópályaszakaszt adnak át. Nem alakul viszont jól az idegenforgalmi szezon, az árak hiába nem nőttek, a vendéglátósok üres asztalokra panaszkodnak. Varga Mihály pénzügyminiszter az EU-elnökség képviseletében szólalt fel a G20-on, hangsúlyozva a célt, hogy erősítsük az unió versenyképességét. Zelenszkijnek lehetősége lett volna megoldania a Lukoil-ügyet, ám az ukrán elnök ezt nem tette meg.
Vágólapra másolva!

Két év múlva, 2026-ra kell az Adriai-tenger mellett húzódó, Kvarner-öböl megközelítését szolgáló autópályának. A szakasz része annak az A7-es autópályának, amely a későbbieken jelentősen megkönnyíti az Adriai-tenger megközelítését, írja a a horvátországi autópályakezelő vállalat, a HAC beszámolója alapján. A munka nagy részét a Zagori alagút fúrása tesz ki, ahol már mindkét alagút körülbelül 90 százalékát áttörték, ezzel párhuzamosan pedig augusztus 15-ig a Ricina viadukton minden oszlopalapozásnak el kell készülnie.

A Novi Vinodolski körgyűrű egyben a leendő A7 Rupa-Rijeka-Zuta Lokva autópálya első ütemének számít, amelyen jelenleg is dolgoznak.

Hidegzuhany érte a horvát turizmust: borzasztóan alakul a szezon

Az elmúlt húsz év horvát vendéglátósok. A az idei turisztikai szezonról kérdezte az ágazatban tevékenykedő szereplőket, akiktől többnyire lesújtó válaszokat kaptak. Igor Ivancic, akinek fotóüzlete van Crikvenicán, tavaly négy lakást rendezett be. Elmondása szerint a crikvenicai fősétányon az árak ugyanazok, de sokkal rosszabbul működnek, mint tavaly.

zágráb, horvátország, dugó, autópálya, kocsisor, beállt
Autók araszolnak az autópályán Horvátországban
Fotó: Photo by DENIS LOVROVIC / AFP / Photo by DENIS LOVROVIC / AFP

Tavaly július közepén kezdtük a bérbeadást, és azonnal 100 százalékos volt a kihasználtságunk, ez egészen szeptember végéig így is maradt. Idén ezen a napon két lakásunk is üres! Lakástól függően az ár kb. 140-től 150 euróig mozog, pedig minden felújított, egészen luxus – meséli a tulajdonos.

A lap beszámol arról is, hogy Crikvenicán egy étteremben ebédidőben az ember egy kezén meg tudja számolni, hogy hány asztalnál ülnek vendégek. A fősétányon van, az árak ugyanazok, mint tavaly, pizzát 12 euróért lehet enni.

Az EU-elnökség képviseletében szólalt fel Varga Mihály a G20-on

A G20-országok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek tanácskozásán vesz részt Varga Mihály Brazíliában. A magyar tárcavezető az Európai Uniót képviselve szólalt fel a csúcstalálkozón. Varga Mihály a magyar uniós elnökség :

az előttünk álló fél évben a legfontosabb cél, hogy az Európai Unió versenyképességét erősítsük, és a G20-ak élmezőnyébe juttassuk.

Varga Mihály kifejtette: a nemzetközi pénzügyi rendszer – beleértve Magyarországot is – rugalmasnak bizonyult az elmúlt évek válságaiban, és képes volt alkalmazkodni a bizonytalan gazdasági kilátásokhoz. Éppen ezért az Európai Unió támogatja a G20-ak azon célkitűzését, hogy a határokon átnyúló fizetéseket gyorsabbá, megfizethetőbbé, elérhetőbbé, átláthatóbbá és kényelmesebbé tegyék a stabilitás erősítése érdekében.

Varga Mihály a tanácskozás első napjáról szólva megemlítette: a G20-ak részéről a pénzügyi integráció keretei között egy akcióterv kidolgozása is várható, ami a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozásához nyújthat majd segítséget, elsősorban a fintech és az innováció terén.

Kína életet lehel autóiparába, megduplázza a vásárlási támogatásokat

Régi autó korszerűbbre cseréléséhez és első autó vásárlásához a pekingi kormány, miután belátta, hogy az elektromos autók gyártása és értékesítése mégsem nélkülözheti az állami gondoskodást.

A csütörtökön ismertetett új szabályok szerint a régi autók leselejtezését és egyidejűleg egy új, elektromos vagy hibrid jármű vásárlását a korábbi összeg duplájával támogatja, holott tavaly év elején még az állami támogatások kivezetéséről döntöttek, mondván, a piac már elég erős és érett ahhoz, hogy a saját lábán is megálljon. az alapfeltételek közé tartozik, hogy a leadandó járművet 2018. április 30. előtt kellett hogy nyilvántartásba vegyék, s a követelményeknek megfelelő legfiatalabb, hatéves autó aligha tartozik még a „roncs” kategóriába. A kínai polgárok

·akkumulátoros (BEV),

·hibrid (PHEV, EREV),

·és egyes benzinüzemű autók

vásárlásához kérhetnek támogatást, amelynek mértéke a villanyautóknál és a hibrideknél 20 ezer jüanra nőtt. A 2 literes lökettérfogatúnál kisebb motorral szerelt benzines kocsik lecseréléséért 15 ezer jüannyi ingyenpénz jár, ami átszámítva egymillió, illetve 750 ezer forintnak felel meg.

Hozzá kell azonban tenni, hogy Kínában az autók jobbára feleannyiba kerülnek, mint nálunk, egy elektromos kisautóhoz 3-3,5 millió forintnyi jüanért már hozzá lehet jutni.

Ukrán–magyar olajválság: nagyon aggasztó részlet derült ki – Zelenszkij elnök keze van a dologban

Az ukrán elnöknek a Lukoil-ügyet, de valamiért ezt elutasította. Az ukrán–magyar olajválságról Lantos Csaba energiaügyi miniszter osztott meg új információkat. Lantos Csaba pénteken egy panelbeszélgetésben vett részt, amely során felmerült a Lukoil-ügy is. Ebben felhívta rá a figyelmet, hogy az orosz energetikai vállalattal szemben semmiféle uniós szankció nincs érvényben, csakhogy az ukrán elnök mégis úgy döntött, hogy fekete listára teszi a céget, miközben más orosz vállalatokat nem büntetett. Ennek köszönhetően például a lengyel tulajdonú csehországi Orlen-finomító továbbra is kap orosz olajat a Rosznyeftől, mert ezt a céget valamiért nem tiltotta ki Ukrajna. Így tud szállítani a Barátság csővezetéken, amelyen a Lukoil már nem. 

 Barátság I. kőolajvezeték
Fotó: MTI/Komka Péter 

A különösen aggasztó részletet ezt követően osztotta meg a tárcavezető. Bejelentette, hogy tudomása szerint Zelenszkij elnök asztalán volt az a rendelet, amely feloldotta volna a Lukoil büntetését, ezzel pedig megoldódott volna az ukrán–magyar olajválság, azonban az ukrán elnök nem írta alá a döntést. A magyarok ezért léptek fel a szlovákokkal közösen Brüsszelben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!