Első európai gyárát építheti a világ legnagyobb chipgyártója

Vágólapra másolva!
A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója mintegy 10 milliárd eurós beruházással chipgyárat hoz létre a németországi Drezdában a Bosch, az Infineon és az NXP Semiconductor céggel közösen.
Vágólapra másolva!

A TSMC részesedése 70 százalék, a három másik cégé egyenként 10 százalék az Europen Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) vegyes vállalatban, mely az új üzemet működteti majd. A Bosch, az Infineon és az NXP Semiconductor egyaránt rendelkezik saját gyártóüzemmel Drezdában.

Az ESMC elsősorban az autóipar számára termel majd chipeket, várhatóan 2027-től, 2 ezer új munkahelyet teremtve.

Az Európai Unió tervei szerint a világ félvezetőinek egyötödét gyártaná 2030-ra.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., TSMC, chipgyár
Németországban épülhet meg a TSMC első európai gyára (illusztráció)
Fotó: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co

A drezdai gyár mintegy 10 milliárd euróba kerül, aminek mintegy a fele állami támogatás. Az Európai Bizottság épp kedden jelentette be, hogy jóváhagyta az építkezés csaknem 5 milliárd eurós állami támogatását.

A tajvani TSMC nevét szélesebb körben a koronavírus-járvány idején ismerte meg a világ. Ahogy az Origo bemutatta, a koronavírus-járvány által generált globális mikrochiphiánynak köszönhetően a tajvani TSMC gyártó vált a világgazdaság felépülésének talán egyik legfontosabb vállalatává, szűk keresztmetszetévé. A vállalat üzemében a  világ legkifinomultabb félvezetőinek gyártása zajlik, az Apple és a Qualcomm a cég legnagyobb vásárlói közé tartozik.

Ahogy arról tavaly beszámoltunk, egy akkori elemzés alapján a TSMC a fejlett chipgyártás királya, ugyanis ennek a cégnek van a legkiterjedtebb szabadalmi arzenálja az ágazatban. A második a Samsung, majd harmadik az Intel. A vállalat kapta meg a lehetőséget tavaly az androidos csúcslapkák gyártására is.

A vállalat megkerülhetetlen jelentőségű vált – ezt mutatják idei első negyedéves adatai is –, talán túlságosan is azzá, ezért a chiphiány kapcsán a nyugati országok döntéshozói a chipgyártás saját kapacitásainak bővítése illetve kiépítése iránt kezdtek érdeklődni.

A saját chipgyárak építése és működtetése azonban nem könnyű feladat. Az Egyesült Államokban, Arizona államban épülő TSMC-gyár a munkaerő hiánya és más nehézségek miatt csúszással, 2025-ben fog majd indulni. Egyes elemzők pedig úgy látják, hogy az Európában építendő chipgyárak a tajvani cég, illetve az Intel törekvései ellenére sem válthatják be maradéktalanul a hozzájuk fűzött reményeket - a félvezetők gyártása ugyanis olyan iparág, melyben nem lehet teljesen felszámolni a világ Európán kívüli térségeitől.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!