A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Tengeri szörnyet építenek egy távoli országban

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál mélyebbre fúrhatnak a tengerben kőolaj után kutatva Kolumbia partjainál: a tervek szerint még idén elkészülnek a Komodo-1 jelű kúttal, mely 3900 méterével a világ legmélyebb szénhidrogén-kútja lesz.
Vágólapra másolva!

Az olajipar folyamatosan tolja ki a tengeri szénhidrogén-feltárások korábbi korlátait, egyre nagyobb mélységbe nyúlva le az energiahordozókért. Ennek részeként – ha minden a tervezettek szerint alakul – Kolumbia vizein hamarosan minden korábbinál mélyebb tengeri (offshore) olajkút készülhet el – írja a Bloomberg.

Néhány hónap múlva elkészülhet az új rekorder

A mélységével új rekorder kút az Occidental Petroleum és az Ecopetrol SA közös feltárása nyomán létesülhet Kolumbia karibi vizein, ahol olaj- és gázkészletek után kutatnak. A vállalatok célkitűzése, hogy még idén elkészüljenek a Komodo-1 jelű kúttal, mely 3.900 méter mély lesz. Ezzel az új fúrás maga mögé utasítja a jelenleg legmélyebb tengeri olajkutat, az Angola vizein található Ondjaba-1 nevű, 3.628 méteres létesítményt.

A Komodo-1 tízszer olyan mély lesz, mint amilyen magas az egyik leghíresebb amerikai felhőkarcoló, az Empire State Building.

A világ további legmélyebb tengeri olajkútjai közül kettő Namíbiában, egy pedig Brazíliában található: a harmadik helyen a namíbiai Nara 1X jelű, 3100 méteres kút áll, a negyedik helyen a Mangetti 1x, hasonló mélységgel. Az ötödik a Brazíliában 2022-ben létesített 1-Embed-3-ses azonosítójú fúrás, alig néhány méterrel elmaradva az előző helyezettektől.

offshore drill, tengeri olajfúró, olajplatform, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Unsplash / Zachary Theodore

Újra sláger lett a mélytengeri feltárásból

Az SLB-nél úgy látják, hogy az utóbbi években az olaj után kutató vállalatok érdeklődése újra a mélytengeri kitermelés fele fordult, összefüggésben azzal, hogy az észak-amerikai palaolaj-mezők eredményei lassulást mutatnak. Az SLB a világ legnagyobb olyan cége, mely kitermelés alatti olajmezőkön nyújt szolgáltatásokat. Számításaik szerint a kitermelővállalatok akár 100 milliárd dollárt is meghaladó mértékben vállalhatnak kötelezettségeket 2024-25-ben az offshore projektekre.

Emögött az elmozdulás mögött az energia iránt általánosan növekvő, globális igény húzódik. 

Emellett a kőolajipari cégek számára az is nagyon fontos, hogy ellátásuk több lábon álljon, ne legyenek kitéve annak, hogy eredményeik néhány forrástól függnek.

A mélytengeri feltárások nem most kezdődtek. Az elmúlt évtizedben, 2014-2016 között a feltárások jelentős mértékben felfutottak, ám ezt követően volt egy megtorpanás az új tengeri szénhidrogén-tartalékok keresésében. Ebben az évben viszont már több mint 40 kutat létesítettek világszerte mélytengeri területeken. Ez azt vetíti előre, hogy 2024 rekordév lehet az offshore fúrások számát tekintve.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!