Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Kiszabadult a börtönből az óbudai korrupciós botrány egyik főszereplője

Vágólapra másolva!
Kiengedték a letartóztatásból az óbudai korrupciós botrány egyik kulcsfiguráját - tudta meg a Magyar Nemzet. D. Róbertet még márciusban fogták el a baloldal fontos háttéremberével, P. Gáborral együtt. Utóbbi - az óbudai alpolgármesterrel együtt - jelenleg is letartóztatásban van.
Vágólapra másolva!

Már nincs letartóztatva a III. kerületi kenőpénzes botrány egyik fontos szerplője - értesült a Magyar Nemzet.

D. Róbert szabadulására utal az is, hogy a férfi június közepe óta újra aktív a közösségi médiában. Emlékezetes, ez az az ügy, amelybe nemrég belebukott Óbuda szocialista alpolgármestere, Czeglédy Gergő, ám a történet szálai több évvel korábbra vezetnek vissza. 

A bombát Anonymous robbantotta 2021 őszén, több videó kiszivárogtatásával. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a legmegdöbbentőbb az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint kenőpénzzel számolt el. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. 

Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt ebben az esetben szó. 

Az ügyben nyomozás indult, az első gyanúsítottakat - köztük P. Gábort és D. Róbertet - március elején fogták el. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer- Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

 A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. 

 

Visszatérve D. Róberthez, különös egybeesés, hogy a férfi szabadulása időben egybeesett Óbuda MSZP-s, minősített vesztegetéssel gyanúsított alpolgármesterének „lekapcsolásával“, akit egy társával együtt pár nappal ezelőtt le is tartóztatott a bíróság. 

Az eljárásban eddig összesen tíz gyanúsítottat hallgattak ki. Az ügy érintettjeinek körében azonnal elterjedt, hogy valaki a gyanúsítottak közül beszélni kezdett és így jutottak el Czeglédyhez.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egyébként azt rója Czeglédy Gergő terhére, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el azért, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek. 

Fontos körülmény, hogy egy vallomásban Kiss László DK-s polgármestert is úgy emlegették, mint aki részesült a kenőpénzekből. Ha mindez bebizonyosodik, akkor az ellenzéki politikus ellen is eljárást fognak indítani.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről