Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Kiadták a riasztást, borzalmas vihar jön Budapesten

Vágólapra másolva!
Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Budapestre és Pest vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. csütörtök este.
Vágólapra másolva!

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Csütörtök éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Pest vármegyére, elsőfokú pedig Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye kivételével az ország többi részén, ott a zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméter eső eshet. 

Emellett elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt. Csütörtök éjfélig az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt.    

A hétfői vihar heves esőzéssel és helyenként jégesővel csapott le Budapesten
Másodfokú riasztást adtak ki felhőszakadás veszélye miatt a fővárosra és egyes Pest vármegyei járásokra. A kép illusztráció!
Fotó: MTI/Kallos Bea

Az előrejelzés szerint késő estére nyugat felől várhatóan csökken a zivatarok száma, de teljesen éjjel sem nyugszik meg a légkör.

Pénteken a zivatartevékenység súlypontja már jellemzően a Dunától keletre eső területekre helyeződik, azonban néhány cella a Dunántúlon is előfordulhat.    

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, vihar idején az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - érdemes védett helyre vinni.

Ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

A címlapi kép illusztráció!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről