Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Apple Pay-botrány: az egyik bank már megkezdte a tévesen levont összegek visszatérítését

Vágólapra másolva!
Az Erste Bank saját hatáskörben megkezdte visszafizetni ügyfeleinek azt a pénzt, amellyel az Apple egy külső partnernél bekövetkezett technikai probléma miatt tévesen terhelte meg kártyáikat. Más bankok közül az OTP egyelőre még vár az Apple-re és a Raiffeisen is a jövő hétre ígér intézkedést.
Vágólapra másolva!

"Saját hatáskörben megkezdtük visszafizetni ügyfeleinknek azt a pénzt, amellyel az Apple egy külső partnernél bekövetkezett technikai probléma miatt tévesen terhelte meg kártyáikat. Az érintett ügyfeleinknek semmi teendője nincs, a téves tranzakciókat automatikusan fogjuk törölni és korrigálni" - közölte honlapján az Erste Bank.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, szombaton a Magyar Nemzeti Bank felszólította a pénzintézeteket, hogy azonnal rendezzék az Apple által, technikai probléma miatt okozott jogosulatlan terhelések ügyét

A jegybank leszögezte, hogy a számlavezető pénzforgalmi szolgáltató a felelős a visszatérítésért a kártyaalapú fizetési műveletek esetében is.

Az OTP Bank honlapján ugyanakkor továbbra is még az olvasható, hogy "egy külső technikai szolgáltatónál, az Apple alkalmazásboltjánál történt technikai hiba miatt az elmúlt napokban több indokolatlan terhelés történt magyar ügyfelek számláin. Bankszektor szinten mindent megteszünk azért, hogy támogassuk az Apple-t abban, hogy minél előbb rendezni tudja a problémát. Az OTP Bank és az Apple közötti egyeztetések alapján várható, hogy az Apple napokon belül központilag visszatéríti a hibás terhelési tételeket. Türelmét és megértését köszönjük!" Vagyis a pénzintézet a jegybanki felszólítás ellenére is az Apple-re vár. 

Apple Pay
Az Erste már megkezdte az Apple Pay által megkárosított ügyfelek kártalanítását
Fotó: Getty Images/Michael Short 

A Világgazdaság cikke szerint a Raiffeisen sem cserélte le korábbi értesítését, amely szerint "a külső szolgáltatónál felmerült technikai probléma miatt, a 2024.06.26-án az Apple alkalmazásboltja által indított, egyes Ügyfeleink bankkártyáit érintő - a szolgáltató által időközben vissza nem térített - terheléseket a Raiffeisen Bank a jövő hét folyamán megtéríti."

A jegybank már két napja egyértelműen állást foglalt, hogy az Apple által 2024. június 26-án technikai okokból jogosulatlanul indított nagy mennyiségű tranzakció az ügyfelek által jóvá nem hagyott fizetési műveletnek tekintendő, 

azaz a pénz teljes körűen visszajár az ügyfeleknek.

A hiba következtében a magyar ügyfeleknél június 26-án, 18–20 óra között mintegy 780 ezer jogosulatlan terhelés történt több mint 2 milliárd forint értékben. Az MNB tudomása szerint az Apple a hibás terhelések összegének visszaküldését megkezdte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről