Bakondi György: A migrációs nyomás továbbra is erős

Vágólapra másolva!
A migrációs nyomás továbbra is erős - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.
Vágólapra másolva!

Bakondi György elmondta: Afrikában óriási népességrobbanás zajlik, ami valószínűleg folytatódni fog, a terület népességmegtartó képessége pedig gyenge, így jelentős számú migráns indul Európa felé. 

A balkáni útvonalon inkább "a szigetekre" nehezedik nagy nyomás, nem annyira a zöld határra. Amíg a szerb rendőrség hatékony, addig inkább Románia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország felé fordulnak a migránsok, s úgy tűnik, a korábban a magyar határ közelében tevékenykedő afgán embercsempész bandák is áttelepültek a régió más területeire.    

A magyar határon mintegy 2000 illegális belépőt és 38 embercsempészt fogtak el, ami az utóbbi éveknél alacsonyabb, bár jóval meghaladja a 2015 előtti adatokat - tette hozzá.

A miniszterelnök főtanácsadója beszélt arról is: az EU kiemelt célja, hogy biztonságot és jólétet nyújtson polgárainak, ám a "kártékony" migrációs politika, illetve a háború és "elhibázott" szankciók hatására "bonyolult közbiztonsági helyzet alakult ki Európa-szerte". E miatt egyre több szavazó támogatja azokat a pártokat, amelyek változást szeretnének a migrációs politikában, s az emberek várják a béketárgyalásokat.    

A magyar kormány és a miniszterelnök a béke érdekében tett erőfeszítések fontosságára hívta fel a figyelmet. A fronton nincs megoldás, tűzszünetre van szükség - emelte ki Bakondi György.

Az Európai Parlamentben (EP) a néppárt, a szocialista, liberális és zöld pártok nem változtatnak az illegális migráció kezelésén. 

Az EP-frakciók megalakulása után derül ki, milyen lehetőségek lesznek a valós lakossági igények markánsabb megfogalmazására, hogy újra erősebb legyen az unióban a biztonság, a jólét, és ezáltal maga Európa - tette hozzá.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről