A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Deák Dániel az Origónak Tusnádfürdőn Orbán Viktor beszédéről: Kulcskérdés a béke

NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Nyugodtan kijelenthető, hogy az elmúlt időszak egyik legátfogóbb és legerősebb beszédét hallottuk most a miniszterelnöktől – fogalmazott az Origónak Deák Dániel a miniszterelnök tusványosi beszéde után a helyszínen, Tusnádfürdőn. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte, azon kívül, hogy Orbán Viktor a magyar célkitűzéseket is kifejtette, részletes leírást adott a globális változásokról is.
Vágólapra másolva!

„Nyugodtan kijelenthető, hogy az elmúlt időszak egyik legátfogóbb és legerősebb beszédét hallottuk most a miniszterelnöktől” – fogalmazott az Origónak Deák Dániel a miniszterelnök tusványosi beszéde után a helyszínen, Tusnádfürdőn. Mint mondta, a magyar kormányfő azon túl, hogy a magyar helyzetet, a magyar célkitűzéseket felvázolta, egy nagyon komoly átfogó leírást adott. 

Említette azt, hogy mi a helyzet az Egyesült Államokban, mi a helyzet globálisan, és az ázsiai viszonyokat is kifejtette – tette hozzá Deák Dániel, és kiemelte, 

Emellett természetesen nagyon fontos volt az is, hogy Magyarország és Európa hogyan viszonyul ehhez a megváltozott geopolitikai helyzethez, Orbán Viktor egy világrendszerváltásról beszélt."

 

Kulcskérdés a béke

Deák Dániel arra is felhívta a figyelmet, hogy a miniszterelnök előadásában kulcskérdés volt a béke ügye, a békének a kérdése. 

– Ez azért is rendkívül fontos – ahogy a magyar kormányfő már korábban is utalt rá –, mert van egy békeköltségvetés. Ha vége a háborúnak, akkor értelemszerűen sokkal nagyobb lesz Európának és Magyarországnak is a gazdasági mozgástere – emelte ki a szakértő. Megjegyezte, hogy 

a háború azon túl, hogy nagyon sok emberáldozatot követel, gazdasági szempontból is lefele húzza Európát, stagnálás, visszaesés van sok európai országban."

– Ezért is mondta a magyar kormányfő, hogy ha béke lesz, akkor gazdasági konjunktúra is bekövetkezik. A békeköltségvetés akkor lép életbe, ha befejeződik a háború a szomszédságunkba, és akkor olyan komoly támogatásokat tudnak adni a magyaroknak, amely hozzájárul ahhoz a célkitűzéshez is, hogy 2035-re demográfiai szempontból önfenntartó legyen Magyarország – emelte ki Deák Dániel, és hozzátette, 

Ez egy nagyon grandiózus célkitűzés, és csak akkor következhet be, ha béke lesz, hogyha Európa a stagnálás és zuhanás helyett ismét a konjunktúra és a gyarapodás útjára lép. 

A szakértő azt is külön emelte, hogy nagyon fontos szempont, hogy a magyar álláspont nem oroszpárti vagy ukránpárti, hanem egy olyan álláspont, amely mind a két felet meghallgatja, és tisztában van azzal, hogy kizárólag külső szereplők, az Egyesült Államok, Kína, tehát a nagyhatalmak tudják rákényszeríteni arra a háborúzó feleket, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, és elérjék a békét.

Egy reális politikai felfogást láthatunk Orbán Viktor részéről, és utalt rá a miniszterelnök is, hogy ez a józan ész politikája, a realista politika tulajdonképpen hiányzik Nyugat-Európából, Brüsszelből, ahol továbbra is olyanokat mondanak, hogy addig kell folytatni a háborút, amíg Ukrajna nem nyer. Tudjuk, hogy ezek mögött a mondatok mögött nincsen politikai realitás egyáltalán"

– tette hozzá Deák Dániel az Origónak nyilatkozva Tusnádfürdőn. 

NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Idén is nagy tömeg hallgatta Orbán Viktor tusványosi előadását
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ahogy arról az Origo beszámolt, Orbán Viktor kormányfő szerint a békemissziót követően megkezdődött az erjedés, lassan a háborúpárti politikáról a békepárti irányba mozdulnak el a felek. A kormányfő Tusnádfürdőn arról is beszélt, hogy az új ismerete a valóságnak az, hogy az európai politika összeomlott. A bevezetett szankciók alapvető európai érdekeket sértenek, felviszik az energia árát és versenyképtelenné teszik az európai gazdaságot - tette hozzá.

Az átfogó geopolitikai elemzés mellett pedig szót ejtett olyan aktuális eseményekről is, mint a tegnapi nap botránya, a párizsi olimpia megnyitója, az előadása végén pedig, a tusványosi hagyományok szerint, kérdésekre is válaszolt. 

A miniszterelnök teljes beszédét itt újranézhetik:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!