Dunai hajóbalesetek: friss információk a kapitányokkal és eljárásokkal kapcsolatban

Vágólapra másolva!
A bíróságok jogerős döntést hoztak a Hableány-katasztrófa és a verőcei baleset kényszerintézkedéseiről. Az elmúlt években két jelentős dunai hajóbaleset történt Magyarországon, mindkettőben külföldi szállodahajók is érintettek voltak.
Vágólapra másolva!

Verőcei baleset

Korábban az Origo is összefoglalta mi történt Verőcénél. Májusban hét ember meghalt Verőcénél, amikor egy motorcsónak nagy sebességgel ütközött egy szállodahajóval. A kishajón nyolcan tartózkodtak, és csak egy utas élte túl súlyos sérülésekkel. A hét áldozatot a következő napokban találták meg a folyó különböző részein, az utolsó holttestet kilenc nappal a baleset után emelték ki a szakemberek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnal megkezdte a nyomozást, és őrizetbe vette a szállodahajó cseh kapitányát, akit segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítanak. A Budakörnyéki Járásbíróság május 22-én elrendelte a kapitány bűnügyi felügyeletét, mivel a balesetet követően nem állt meg, nem nyújtott segítséget, és nem értesítette a személyzetet.

A kapitány és védője fellebbezett a döntés ellen, de ezt elutasították. Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője elmondta, hogy

jelenleg a nyomozásban a szakértői vélemények beérkezésére várnak. 

Hableány-katasztrófa

A 2019 májusában történt Hableány-katasztrófában, ahol 28 ember meghalt, tavaly szeptemberben hirdettek elsőfokú ítéletet. Az ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat a Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij Csaplinszkíj ellen. A bíróság bűnösnek találta a kapitányt gondatlan veszélyeztetés miatt, de felmentette a segítségnyújtás elmulasztása alól. 

Csaplinszkíjt öt és fél év fogházbüntetésre és hat év vízi járművezetéstől való eltiltásra ítélték.

Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, súlyosbítást és a második vádpontban bűnösség megállapítását kérve. A vádlott és védője is fellebbezést nyújtott be, enyhítést és felmentést kérve. A bíróság elutasította az ügyészség kérését a vádlott letartóztatására, így Csaplinszkíj jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll Budapesten, házi őrizethez hasonló feltételek mellett. 

Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ahogy Tóth M. Gábortól a Magyar Nemzet megtudta, ez a döntés azóta jogerőssé vált, így 

védence jelenleg is bűnügyi felügyeletben van, a magyar fővárosban, Budapesten. A bűnügyi felügyelet a legszigorúbb fokú, ami a korábbi házi őrizetnek feleltethető meg.

A Hableány-katasztrófa büntetőpere októberben folytatódik másodfokon.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!