Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Magyar uniós elnökség: a szuverenista álláspont egész Európára hatással lehet

OrbánViktor, Orbán, Viktor, Havasi, Bertalan,  HavasiBertalan,  EU-csúcs, Brüsszelben, Brüsszel, Belgium, 2024. június 27.,
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Hazánk mozgástere nőtt a választások óta, sőt, amennyiben a frissen alakuló frakció sikeresnek bizonyul, akkor eddig nem látott lehetőségek nyílnak meg a magyar jobboldal előtt - mondta el Rotyis Bálint az Origónak adott interjúban a soros magyar uniós elnökség kapcsán. A Nézőpont Intézet elemzője szerint Magyarország szuverenista és békepárti álláspontja felütötte fejét egész Európában. Ugyan Brüsszel szeretné nem észrevenni, de több európai országban is a legerősebb vagy a második legerősebb politikai párt valójában szuverenista formáció.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől Magyarország vette át az európai uniós soros elnökséget. Milyen elnökségre számíthatunk a mostani európai politikai környezet tükrében?

Az Európai Unió jelentősen meggyengült az elmúlt években. Az Európai Unió, mint a jólét és a béke projektje megszűnőben van, az unió élére egy háborúpárti koalíció került, mely az európaiak számára stagnálást és folyamatos bizonytalanságot jelent.

A háborús uszítók pedig megkísérelték ellehetetleníteni Magyarországot abban, hogy betöltse az unió soros elnöki tisztségét, de ezeket a kísérleteket hazánk sikeresen elhárította. 

Bár a háborúpárti koalíció szándékai ellentétesek Magyarország és az európai emberek érdekeivel, a magyar diplomácia mégis kísérletet tesz arra, hogy a jelentős ellenszél ellenére az unió újra a béke és a jólét projektje legyen, amiért létrehozták évtizedekkel ezelőtt.

orosz-ukrán háború
A kép illusztráció!
Fotó: AFP

Mik lehetnek a legnagyobb kihívások a magyar elnökség számára?

Az Európai Unió évek óta szenved a versenyképesség hiányától, a demográfia hanyatlástól, az illegális migrációtól és a háború okozta biztonsági kihívástól, mely problémákra a brüsszeli bürokraták rosszabbnál rosszabb válaszokat adtak. Ezeknek a kihívásoknak a helyes kezelése már önmagában komoly diplomáciai eredmény lenne, de talán 

a legfőbb nehézség az lesz, hogy Brüsszelben változást érjen el a magyar elnökség, és a brüsszeli elit belássa, hogy az eddigi válaszok helyett új megoldásokra van szükség.

Mik lehetnek a legfontosabb prioritások?

Magyarország hét prioritást nevezett meg, ahol előrehaladást szeretne elérni a következő fél évben. Ezek közé tartozik az illegális migráció kezelése, a versenyképes európai gazdaság és versenyképes mezőgazdaság elősegítése, a kohéziós politika fejlesztése, az európai védelmi politika megerősítése, demográfiai kihívások kezelése és a nyugat-balkáni államok integrációjának támogatása. Minden egyes területnek a kezelése és a szükséges tárgyalások koordinálása egy összetett feladat, így jelentős felkészülést igényel a magyar uniós soros elnökségtől.

Bécsben Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babiš által bejelentett patrióta manifesztum miért fontos, miért lehet fontos a jövőre nézve?

Az európai politikai tér az elmúlt években egypólusúvá vált, a föderalista, háborúpárti erők hegemón szerepbe kerültek, mely szerepből még akkor sem hajlandóak kilépni, ha az európai szavazók nemet mondtak rá. Az új frakció létrejöttével az európai politika újra kétpólusúság válik, hisz szövetségre léptek azok, akik elutasítják a föderalista Európát, elutasítják a migrációt, kiállnak a hagyományos európai értékek mellett, és céljuk az orosz-ukrán háború mielőbbi békés rendezése. 

Ugyan még csak egy folyamat elején vagyunk, de már most látszik, hogy az új frakcióval sokan szimpatizálnak, illetve ha a szuverenista jobboldal minden pártja nem is lép be, akkor is az új formáció koalícióképes lehet az olasz és a francia jobboldallal is, ezzel pedig már jelentős akadályt lehet gördíteni a háborúpárti frakció ténykedése elé.

Milyen most hazánk megítélése és lehetősége jó néhány héttel az uniós választások után?

Hazánk mozgástere nőtt a választások óta, sőt, amennyiben a frissen alakuló frakció sikeresnek bizonyul, akkor eddig nem látott lehetőségek nyílnak meg a magyar jobboldal előtt. 

2024. június 30., Orbán, Viktor, Herbert, Kickl, Andrej, Babis, Bécs, Ausztria,
Európában változásra van szükség Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Tovább növeli a magyar konzervatívok erejét, hogy nemcsak tagjai, hanem alapítói ennek a frakciónak. Magyarország szuverenista és békepárti álláspontja pedig felütötte fejét egész Európában. Ugyan Brüsszel szeretné nem észrevenni, de több európai országban is a legerősebb vagy a második legerősebb politikai párt valójában szuverenista formáció. A szuverenista pártok ereje most már attól függ, hogy ezeket a formációkat miként lehet egységbe kovácsolni a politikai döntéshozatal során.

A francia választás utáni helyzet kedvezhet Magyarországnak? A jobboldal erősödhet Európában?

Ugyan még csak az első fordulón vagyunk túl, de az már most is kijelenthető, hogy 

a franciák 80 százaléka a háborúpárti Macron pártja ellen szavazott, illetve azzal, hogy Marine Le Pen végzett az első helyen jól mutatja, hogy Nyugat-Európában is szükség van erős, szuverenista és jobboldali pártokra. 

Amennyiben Marine Le Pen pártja sikerrel veszi a második fordulót, úgy már kijelenthetjük, hogy Olaszország után Franciaország is Magyarország potenciális szövetségese az európai térben. Marine Le Pen győzelmével ugyan Macron maradna Franciaország elnöke, de külpolitikai mozgástere jelentősen csökkenne, ezzel pedig az európai háborúpárti koalíciónak egy erős szövetségeséről kellene lemondania.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről