Örülnek Orbán Viktor bejelentésének a vendéglátásban

Felmérték, hogyan adnak borravalót a magyarok (illusztráció), tip
Fotó: Kathleen Finlay
Vágólapra másolva!
Adómentes lesz a borravaló.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy háborús időkben háborús költségvetést kell készíteni. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy adómentessé válik a borravaló. A Magyar Nemzet beszámolója szerint a bejelentés felkeltette a szakma figyelmét, és a szállodaszövetség a szervizdíj bevezetéséért lobbizik a hotelekben, miután az éttermekben bevált a rendszer.

"A vendéglátósok fellélegezhetnek a bejelentés után, hiszen a legtöbb munkahelyen a fizetésük egy jelentős részét teszi ki a borravaló. A felszolgálók, pultosok és szakácsok körében sok vendéglátóegységben az alapfizetésüket a vendégektől kapott plusz pénzzel egészítik ki. Így tudnak versenyképes fizetést adni a munkáltatók, és ezzel tudják ösztönözni a dolgozóikat, hogy inkább itthon vállaljanak munkát, ne pedig külföldön" – mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök.

A magyar vendéglátásban dolgozók örültek a bejelentésnek.

Szerintem ez egy nagyon jó döntés, mert a borravaló tükrözi az emberek munkáját, és nagyban hozzájárul a versenyképes fizetéshez. Az eddigi legnagyobb összeg, amivel a vendégek elismerték a munkám, hatezer forint volt

 – mondta a Ripost kérdésére egy felszolgáló, aki nagyon fontosnak tartja, hogy adómentes legyen a borravaló.

Nemcsak a felszolgálók jövedelme egészül ki a borravalóval, hanem a futároké is. Ők az alapfizetés mellett a megrendelések címei után is kapnak egy kisebb összeget - írja a Magyar Nemzet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!