Támogatja a Nemzeti Választási Iroda javaslatát az Alapjogokért Központ

Vágólapra másolva!
A Központ szerint az országgyűlési egyéni választókerületek egy részének átalakítására tett javaslat időszerű és szakmailag megalapozott.
Vágólapra másolva!

Az Alapjogokért Központ a közösségi oldalán emlékeztett, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszámolójában javaslatot tett az országgyűlési egyéni választókerületek egy részének átalakítására. 

Alapjogokért Központ megalapozottnak tartja a javaslatot
Az Alapjogokért Központ támogatja az NVI javaslatát

Kijelentették, hogy

  •  a javaslatot üdvözli, időszerűnek és szakmailag megalapozottnak tartja.

Döntésüket azzal indokolták meg, hogy a 2011-ben elfogadott választási törvény – ellentétben a korábbi szabályozással – már bevezetett egy fontos garanciális előírást, mely szerint ha túlzottan megnő a különbség az egyes egyéni választókerületekben élő választópolgárok száma között, akkor módosítani kell a beosztást. 

E szabály által biztosítható, hogy minden választópolgár szavazata ugyanannyit érjen, azaz minden választókerületben közel azonos számú szavazattal lehessen mandátumot szerezni. 

- hívta fel a figyelmet. Ugyanis 2010 előtt, a régi választási rendszer utolsó éveiben óriási aránytalanságok alakultak ki, melyekre az Alkotmánybíróság is rámutatott. Mindezt az akkori baloldali többség teljesen figyelmen kívül hagyta, így a helyzetet 2011-ben, a jobboldali többségű Országgyűlés rendezte.

A Központ szerint mivel azóta több helyen is változott a népességszám, az NVI javaslat tudná orvosolni a kialakult aránytalanságot. 

A javaslat szerint

 ahol a népesség növekedett, ott a választókerületek számát is növelni kívánja – például Pest vármegyében –, ahol pedig csökkent, ott a választókerületek számát is csökkentené – például Budapesten. 

A Központ úgy látja, hogy ez megfelel a választási törvény előírásainak, a demokratikus és alkotmányos normáknak, egyben garantálja a választókerületi rendszer arányosságát és a szavazatok egyenlő értékét. Hozzátették, a javaslat időszerűségét pedig nem csak a demográfiai változások támasztják alá, de az is, hogy a 2026-ban esedékes országgyűlési választás előtti évben a törvényi szabályok szerint már nem lehet módosítani a választás alapvető szabályain, így a kiszámítható és alkotmányos jogi környezetet még idén indokolt megteremteni.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!