Soha nem látott árvízi küzdelem jön Magyarországon

Dunaalmáson még este is dolgoztak az áradás megfékezése érdekében
Fotó: KEMMA/Flajsz Péter
Vágólapra másolva!
A vízügyi szakemberek országszerte folyamatosan nyomon követik a vízszint változását, Budapest vízállása a 2013-as rekordhoz is közelíthet, miközben Mosonmagyaróváron soha nem látott kihívásokkal néznek szembe az árvíz elleni küzdelem során. A helyzet kritikussá válhat, de a magyar vízügyi hatóságok felkészültek.
Vágólapra másolva!

A hatóságok felkészültek az árvíz elleni védekezésre, illetve egyre több kormánytag és fideszes politikus jelentkezik be a Duna partról és a gátakról. Vitályos Eszter Leányfalun, Rétvári Bence Szobon segédkezett. Nagy István agrárminiszer is arról posztolt közösségi oldalán, hogy minden hivatali programot lemondott, mivel „a gáton a helye”.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) folyamatosan figyeli a helyzetet, és készül a lehetséges árvizek megelőzésére és kezelésére. Siklós Gabriella, az OVF szóvivője rámutatott, hogy az elmúlt évek munkája most rendkívül fontos szerepet játszik. Kiemelte, hogy az árvízi védelem érdekében történt fejlesztések: árvízi töltések megerősítése, új műtárgyak és zsilipek építése. 

„Az elmúlt évek beruházásai most rendkívül fontosak, mert a védekezésben meghatározó szerepet játszanak. Az állami töltésvonalak és a vízügyi műtárgyak jó állapotban vannak, és ez bizakodásra ad okot”

 - mondta a szóvivő.

A szakértő kiemelte az előrejelzések folyamatos frissítésének fontosságát:

„Ma reggel érkeztem vissza a vízügyi Országos Műszaki Irányító Törzs üléséről, ahol elhangzott, hogy a ciklon középpontja az előrejelzésekhez képest eltolódott. A Rába és a Mura vízgyűjtő területe kevesebb csapadékot kapott a vártnál, azonban a Duna vízgyűjtő területére több eső érkezett, mint amire számítottunk” – mondta. „Még mindig esik az eső a Bécsi-medencében, illetve a Traun és az Enns folyók vízgyűjtő területén, és most, mivel áthelyeződött a ciklon, a Felső-Duna vízgyűjtő területe váratlanul sokkal több csapadékot kap.”

Ez azt jelenti, hogy védelmi szempontból most már sokkal inkább 2013-at kezdi idézni a helyzet 

-  tette hozzá Siklós Gabriella. Emlékezetes, hogy 2013. június 9-én kora délután 891 centiméterrel dőlt meg Budapesten az eddig mért legmagasabb árvízi Duna-vízállás rekordja. A magyar vízügy szerint ezt a szintet valószínűleg nem érjük el, átlagosan 40 centiméterrel maradhatunk el tőle, de a látvány hasonló lehet. (Mandiner)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!