Jön a békeköltségvetés: emelni fogja a kormány a béreket és a családtámogatásokat

Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Kötcsei gondolatok címmel idézett tegnapi kötcsei beszédéből Orbán Viktor a közösségi oldalán. A kormányfő komplex gazdaságpolitikai elképzelést vázolt fel hallgatósága előtt. Kormányának egyik fő programja a családtámogatások értékének növelése lesz, de ugyanennyire hangsúlyos a kisvállalkozói program elindítása is. A miniszterelnök szerint egy ilyen volumenű gazdasági akcióterv előfeltétele az összehangolt gazdaságirányítás, ami szerinte jól halad. Leszögezte, hogy a Magyar Nemzeti Bankot nem a gazdasági csúcsminiszter fogja vezetni, a két pozíciót különválasztják.
Vágólapra másolva!

“Megvan a cselekvési terv. Bemutatva, bejelentve ugyan még nincs, nem vettük még politikai munka alá, de szoktunk rá úgy utalni, mint a békeköltségvetés, ami már bent van az íróasztalfiókban. Ez nagyjából így is van, és hogyha Matolcsy elnök úr nem kényszerít rá bennünket, akkor idő előtt nem is kell előhúznunk" - fogalmazott kötcsei beszédében Orbán Viktor, amiből Facebook-oldalán közölt részleteket vasárnap. 

Ennek a békeköltségvetésnek vagy cselekvési tervnek a középpontjában az áll, hogy a 2025-ös évben feltoljuk a gazdasági növekedést a 3-5 százalékos sávba. Olyan költségvetést kell csinálni, ami a pénzügyi egyensúly megőrzése mellett – ami a hitelminősítők meg az egész pénzügyi glóbusz miatt szükséges – képes 3-5 százalékos növekedést produkálni. Ez az alapja mindennek, és szerintem erre képesek vagyunk

- tűzte ki a gazdasági célokat, majd hozzátette, hogy szükség van bérdinamikára. "A munkaadók és a munkavállalók egy nagyon dinamikus tárgyalást folytatnak éppen a következő évi bérekről. Ebből a kormány próbál kimaradni, de láthatóan egy nagyarányú béremelkedésben fognak megállapodni a szakszervezetek a munkaadókkal, amire a kormány majd ráüti a pecsétet – nyilván a mi pénzünket is be akarják ide vonni, ami most mellékes –, de jól láthatóan egy többéves, jelentős minimálbér-emelkedésről szóló tárgyalássorozat zajlik ebben a pillanatban" - emelte ki, hogy jelentős minimálbér-emelésről egyeztetnek a felek. 


Orbán Viktor szerint néhány területen meg tudták indítani a bérdinamikát. Ilyen az egészségügy, de most zajlik Magyarország történetének legnagyobb tanárbéremelése is, ami jövőre folytatódni fog. 

Meg kell emelni a családtámogatások értékét, mert a magas infláció felemésztette azok értékét. 2020 után, amikor a Coviddal elkezdődtek a bajok, akkor nem tudtuk követni a pénzromlás értékét az összeg növelésével, de ezt most be kell pótolni. Meg kell kétszerezni a gyerekek utáni adókedvezmény mértékét a következő, 2025-ös évben, amire Hankó miniszter úr már kidolgozta a terveket 

 

- húzta alá a miniszterelnök. 

Majd rátért arra, hogy szükség van egy kisvállalkozói program megindítására, ami hajaz a valamikori Széchenyi-tervre. "Ha te egy forintot befektetsz, mi is adunk mellé egyet. Tehát egy kis- és középvállalkozókat - nem a nagyokat - bevonó program is megvan" - tette hozzá.  

A kormányfő arról is beszélt, hogy egy ilyen volumenű gazdasági akciótervnek előfeltétele az összehangolt gazdaságirányítás. "Minél többet hallgatjuk a jegybankelnök urat, annál inkább az az érzésünk, mintha ezzel ellentétes irányba haladnánk, de ez csak a látszat. Valójában jó ütemben haladunk egy összehangolt gazdaságirányítási rendszer felé" - értékelte saját kormányának teljesítményét. 

"Kell egy Erhard, aki korábban Matolcsy György volt, amíg el nem ment jegybankelnöknek, aki a gazdasági- és a költségvetési eszközöket egyszerre kézben tartó gazdasági csúcsminiszter, és ezt a cselekvési programot le tudja vezényelni. Ennek az embernek a személye összefügg azzal, hogy a március 1-jén sajnálatos módon bekövetkező jegybankelnöki szék megürülése milyen döntésekre sarkallja a kormányt. Nyilvánvaló, hogy aki odamegy, az nem lehet ez a csúcsminiszter, hogy egyenesen beszéljek. Az egyik gazdasági csúcsminiszter, a másik pedig jegybankelnök lesz” - zárta a cselekvési tervvel kapcsolatos gondolatait a kormányfő. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!