A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Hollandia
HUNHungary
09:00CselgáncsItaly-Hungary
HUNMagyarország
13:00VívásJapan-Hungary
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl

Az Ipanemai lányt megfoszthatják a nevétől

Vágólapra másolva!
A brazil könnyűzene egyik standardja, a The Girl From Ipanema (Az ipanemai lány) szerzőinek örökösei perlik az örökzöld sláger ihletőjét, Helo Pinheirót, aki szerintük jogtalanul használja a dal címét butikja népszerűsítéséhez.
Vágólapra másolva!

A most 54 éves Pinheiro maga az ipanemai lány, hiszen 1962-ben az ipanemai strandon sétálva ő ihlette Antonio Carlos Jobimot és Vinicius Moraest a Garota de Ipanema című dal megírására. Jobimot annyira elvarázsolta Pinheiro, hogy megkérte a kezét, pedig házas ember volt. (Kosarat kapott.)

A bossa nova őrületet kiváltó szerzemény - amely az elmúlt közel három évtizedben számtalan feldolgozást megért - Joao és Astrud Gilberto előadásában lett világhírű, angol nyelvű változatát olyanok tartották repertoárjukon, mint Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Nat King Cole vagy Louis Armstrong.

A dalnak köszönhetően Pinheiro is karriert csinált: előbb modellként, majd színésznőként, aztán üzletasszonyként - mindezt azzal, hogy sajátjává tette az ipanemai lány titulust. Nemrég ugyanezzel a névvel - Garota de Ipanema - ruha és ékszer butikot nyitott Rio de Janeiróban. Az örökzöld sláger időközben elhunyt szerzőinek családjai szerint Pinheiro visszaél a komponisták "szellemi termékével", mivel a dal címét az üzlet népszerűsítésére használja fel, ezért pert indítottak az asszony ellen. Többek között azt nehezményezik, hogy Pinheiro pólóra nyomja azt a fekete-fehér képet, amelynek egyik fele őt ábrázolja, mellette pedig a dal szövege látható Jobim kézírásával. Az örökösök azt szeretnék elérni, hogy Pinheiro semmilyen formában ne használhassa az ipanemai lány nevet.

Pinheiro nevetségesnek tartja az ellene felhozott vádakat, és viszontperli a két családot hitelrontás címén. "Így akarnak pénzhez jutni. A dal az övék, rendben van, hiszen ők birtokolják a jogokat. De én voltam a múzsa; ha én nem lennék, nem lenne Az ipanemai lány sem" - nyilatkozta Pinheiro, aki úgy véli, ha Jobim és Moraes élne, biztosan nem perelnék be őt.

Pinheiro állítása szerint halálukig jó barátságban volt a szerzőkkel (Moraes 1980-ban, Jobim 1994-ben hunyt el) - a brazil Playboy egyik 1987-es számában megjelent meztelen fotóihoz mindenesetre Jobim írt kísérőszöveget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!