A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházba hozta tíz évvel ezelőtt az olimpiai megnyitó művészeti vezetőjének első rendezését

Vágólapra másolva!
Thomas Jolly azóta a világ egyik legsikeresebb rendezője lett. Egy világ várja, mit talált ki a megnyitóra.
Vágólapra másolva!

Tíz évvel ezelőtt Vidnyánszky Attila meghívta Thomas Jollyt és társulatát, hogy játsszák el Jolly legelső rendezését a Mitemen, a Nemzeti Színház fesztiválján. Marivaux korai darabjának előadását Magyarországon addig még soha nem vitték színre, Thomas Jolly akkoriban a francia színház fiatal tehetségének számított. Mint ismert, Jolly azóta a világ egyik legsikeresebb rendezője lett, és a párizsi olimpia megnyitójának a művészeti vezetője. 

Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila 10éve hívta Budapestre Thomas Jollyt 
Fotó: Talán Csaba

Thomas Jolly 1982-ben született, és 11 éves korában varázsolta el a színház. A Caeni Egyetemen, majd a Rennes-i Színházi Akadémián tanult. Első előadását, a Mariana című, egy apáca levelei alapján készült előadást 2004-ben rendezte, majd 2005-ben Jean-Luc Lagarce Photography című darabját rendezte. Egyszerre játszott Jean Genet Splendidjében és Cédric Gourmelon rendezésében, majd fellépett Fausto Paravidino Peanuts című darabjában, amelyet Stanislas Nordey rendezett. A diploma megszerzése után megalapította saját társulatát, a La Piccola Familia-t. 2007-ben ő rendezte Marivaux Arlequin, a szerelem által finomított Arlequin című darabjának első vígjátékát. 2009-ben elnyerte az Odeon Színház által rendezett Impatience Fesztivál közönségdíját. 2011-ben Mark Ravenhill Pool (víz nélkül) című darabját állította színpadra. A 2014-es Avignoni Színházi Fesztivál fő attrakciója volt Shakespeare VI. Henrik című, tizenegy órás produkciója.

Thomas Jolly a párizsi olimpia művészeti rendezője

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!