A hőség miatt ismét bezárják az athéni Akropoliszt

Vágólapra másolva!
A rettentő hőség miatt ismét bezár szerdán az athéni Akropolisz. Egy hónapon belül már másodszor hozzák meg ezt a szükségszerű intézkedést.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint Akropolisz helyi idő szerint déltől délután 17 óráig lesz zárva. 

A görög meteorológiai szolgálat 43 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletet vizionál az ország egyes szárazföldi régióiban, különösen az ország középső és déli részén. 

Attikában, az Athén környéki régióban a délutáni hőmérséklet várhatóan eléri a 40 Celsius-fokot.
Az ókor emblematikus műemléke és Görögország leglátogatottabb helyszíne, 

az athéni Akropolisz már két egymást követő napon is zárva volt a nagyközönség előtt a legmelegebb órákban június közepén, 

amikor Görögországot különösen korán elérte a hőhullám. A hőmérséklet már akkor elérte a 40 Celsius fokot az Észak-Afrika felől érkező hőség és por következtében. Az Akropoliszt akkor is déltől délután öt óráig zárták be.
 

A nagy meleghez szokott mediterrán országban kedden több régióban már kilencedik egymást követő napon mértek 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet - írták az athéni Nemzeti Obszervatórium honlapján.

A meteorológusok szerint a hőhullám várhatóan szerdán és csütörtökön tetőzik. 

A helyi polgári védelem szerdán "nagyon magas tűzveszélyre" figyelmeztetett az ország több régiójában, köztük Attikában. A minisztérium déltől délután 5 óráig szünetet rendelt el csütörtökig a szabadtéri munkavégzésre is.
A Parthenon, az ókori Athéné istennő temploma, amely az időszámítás előtti V. századból származik, az UNESCO világörökség része. A világ egyik leglátogatottabb műemléke. 

Tavaly rekordszámú, 4 millió látogatót fogadott, ami több mint 31 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

 Január és március vége között a látogatók száma 2023 azonos időszakához képest további 50 százalékkal emelkedett az ELSTAT nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint.

Tavaly lapunk is beszámol róla, hogy naponta legfeljebb húszezer ember keresheti fel Görögország leglátogatottabb műemlékét.

Az Akropoliszt már az előző év júliusában is kénytelenek voltak bezárni egy kéthetes kánikula miatt,

 ilyen hosszú időre még soha nem zárták be a történelmi helyszínt a látogatók előtt - írja a The Guardian.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről