Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Egyre több halottja van a Beryl hurrikánnak

Vágólapra másolva!
Legalább hét halottja van a karibi térségben a Beryl hurrikán tombolásának, a trópusi ciklon Jamaica és a Kajmán-szigetek felé halad - figyelmeztetett helyi idő szerint kedd éjjel az Egyesült Államok hurrikánközpontja (NHC).
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, egy rendkívül veszélyes, négyes kategóriájú hurrikán halad az Atlanti-óceánon a Karib-tengeri Windward-szigeteken keresztül Mexikó irányába. Az előrejelzésekben a szakemberek 3 méter magas hullámokat, és 150 millimétert meghaladó esőt jósoltak. A hurrikán hétfő reggel érkezett meg a szigetekhez és szörnyű pusztítást végzett a térségben.

A Beryl hurrikánról, július 2-án készült műholdfelvétel. Fotó: Handout / NOAA/GOES / AFP

Venezuelában háromra emelkedett a halálos áldozatok száma. Legalább három ember meghalt Grenadán, amelyet hétfőn ért el a vihar. Egy ember a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken is meghalt a rendkívül heves időjárás miatt. Barbados fővárosában, Bridgetownban otthonokat és üzleteket öntött el a víz, és halászhajók rongálódtak meg. A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén pedig az EDF áramszolgáltató szerint utcákat öntött el a víz, és mintegy tízezer ember maradt áram nélkül. A Dominikai Köztársaságban hatalmas hullámok zúdultak a főváros, Santo Domingo partjaira - jelentették az AFP francia hírügynökség helyi munkatársai.

Pusztító szelek, potenciálisan halálosan emelkedő tenger és pusztító hullámok várhatók Jamaicán és a Kajmán-szigeteknél szerdán napközben és este

 - írta az NHC kedd esti közleményében, megjegyezve, hogy a hurrikánt óránkénti 250 kilométeres széllökések kísérik.

A Beryl névre keresztelt hurrikán által okozott hatalmas hullámok Santo Domingóban 2024. július 2-án. Fotó: MTI/EPA/EFE/Orlando

A jó hír az, hogy a Beryl kezdett egy kicsit gyengülni

 - mondta Michael Brennan, az NHC igazgatója, aki rendkívül veszélyesnek nevezte a hurrikánt. Hozzátette: a Beryl 3-as vagy 4-es kategóriájúként érheti el Jamaicát, jelentős károkat okozva, különösen a házakban, tetőkben, fákban és villanyvezetékekben. Andrew Holness jamaicai miniszterelnök kedden az X-en arra szólított fel minden jamaicait, hogy készletezzenek élelmiszert, elemeket, gyertyákat és vizet", és helyezzék alapvető fontosságú irataikat biztonságos helyre. 

Jamaica mellett a Kajmán-szigeteken is hurrikánriadót rendeltek el. A területet várhatóan szerdáról csütörtökre virradó éjjel súrolja majd a ciklon, vagy átrepül felettük - közölte az NHC. A Beryl csütörtök este Haiti déli részét éri el, tovább gyengülve eléri majd a mexikói Yucatán-félszigetet is. Ez a szezon első atlanti hurrikánja. Ilyen léptékű vihar rendkívül ritka a hurrikánszezon ilyen korai szakaszában.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről