200 év börtönt kaphat Orbán Viktor és Magyarország egyik legnagyobb ellensége

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találták kedden mind a 16 vádpontban a Magyarországot rengeteget támadó Bob Menendez demokrata párti amerikai szenátort az illetékes New York-i büntetőtörvényszéken. Menendez az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke volt, és hatalmával visszaélve rengeteg pénzt fogadott el egyiptomi üzletemberektől, hogy az ő érdekükben járjon el. Ő az első amerikai szenátor, akit külföldi ügynökként ítéltek el. Akár 200 év börtönt is kaphat.
Vágólapra másolva!

New Jersey állam demokrata szenátora a vád szerint készpénzt és aranyat fogadott el, aminek fejében befolyását felhasználta egyiptomi és katari üzleti, illetve politikai érdekek kiszolgálása érdekében.   

 A 70 éves politikus közölte, hogy fellebbez és mind ez idáig elutasította a lemondását követelő felszólításokat, amelyek közül az egyik legfrissebb Chuck Schumertől, a szenátusi demokraták vezetőjétől érkezett az ítélethirdetés nyomán.

"Az elmarasztaló ítélet fényében Menendez szenátornak most azt kell tennie, ami a legjobb választóinak, a szenátusnak és országunknak, és le kell mondania" - áll Schumer közleményében.

Phil Murphy New Jersey-i kormányzó kijelentette, hogy amennyiben Menendez nem mond le magától, úgy a szenátusnak kell majd szavaznia a kizárásáról.    

Menendez az amerikai történelem során eddig a hetedik szövetségi szenátor, akit hivatali idejében bűncselekmény miatt elítéltek, és az első, akit külföldi ügynökként. A perben a vádlottak padjára került Wael Hana és Fred Daibes üzletember is, akik a politikust megvesztegették.

 Az ügy vádlottja a politikus felesége is, aki az ügyészség szerint közvetítőként működött közre a korrupciós bűncselekményben, de ellene egészségi okok miatt csak nyáron indulhat a tárgyalás. A bírósági ügy egy további gyanúsítottja, Jose Uribe bűnösnek vallotta magát és együttműködik az ügyészséggel.

A politikus lakásában 2022-ben tartott házkutatást a rendőrség, ahol mintegy 150 ezer dollár értékű aranyat, és csaknem 500 ezer dollárnyi készpénzt foglalt le.

A harmadik szenátusi ciklusát töltő politikus ellen 2017-ben ugyancsak korrupció miatt emeltek vádat, amikor az esküdtszék nem jutott egyhangú döntésre a bűnösségéről.

Menendez Magyarország egyik legádázabb ellensége, a külügyi bizottság elnökeként rengetegszer támadta hazánkat. 2021-ben például azt mondta, Magyarországot megfertőzte a korrupció. Ez a mostani ítélet fényében különösen nevetséges az ő szájából.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről