Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Egyre nagyobb bajban Zelenszkij, kétségbeesetten menekülne a háborúból

Vágólapra másolva!
Ukrajna sorra kudarcokat szenved el a fronton, az országban egyre nő az elégedetlenség, egyre nagyobb válságba kerül az ukrán kormány. Nem véletlen, hogy Zelenszkij hirtelen megváltoztatta háborús retorikáját, miszerint az év végéig létre kíván hozni a háború lezárásához egy tervezetet.
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán hadsereg fronton elszenvedett vereségei, valamint az ország polgárainak növekvő elégedetlensége miatt kezdett változtatni retorikáján az Oroszországgal folytatott fegyveres konfliktus diplomáciai megoldásával kapcsolatban - fejtette ki véleményét Alekszandr Dubinszkij, a Verhovna Rada ellenzéki képviselője.

"Nem kell bonyolult válaszokat keresni egy egyszerű kérdésre, hogy miért kezdett Zelenszkij hirtelen egy lehetséges békéről beszélni" - írta a Telegram- csatornán. 

Dubinszkij szerint az okok között, amelyek Zelenszkijt retorikájának megváltoztatására késztették, többek között

az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kudarcai a fronton, az állampolgárok növekvő elégedetlensége az ellenségeskedés folytatása miatt, a korrupció, a vámok, a munkanélküliség, valamint a kormány legitimációs válsága,

valamint Zelenszkij elnöki ciklusának lejárta miatt történnek. Mindemellett a Republikánus Párt jelöltje, Donald Trump győzelmének valószínűsége az elnökválasztásokon az Egyesült Államokban, valamint Kijev támogatottságának csökkenése az Európai Unióban nyomós okként szolgáltak, hogy az ukrán elnök az álláspontját hirtelen megváltoztatta - írja a TASZSZ.

Azaz a kormány már nem a hullám csúcsán van, hanem alatta, és kénytelen gyorsan a partra evezni, és sajnos nem kívülről jövő utasításra, hanem kényszerből próbálja a háborút a maga feltételei szerint befejezni. Illetve rosszabb esetben, Ukrajna veresége következtében fejeződik be a háború

– folytatta a képviselő.

Dubinszkij azonban úgy véli, Zelenszkij soha nem fog valódi lépéseket tenni a konfliktus lezárására. „A legtöbb, amit Zelenszkij megtesz, hogy kiírja a választásokat, hogy felmentse magát a tettei alól, a választások kihirdetése az ő személyes biztonságának garantálása miatt történnek - mondta Dubinszkij.

Zelenszkij korábban azt mondta, hogy Kijev nem akarja, hogy a konfliktus elhúzódjon, és az év végéig létrehoz egy befejezési tervet. 

Később azonban kijelentette, hogy elutasítja a július 2-án Kijevbe látogató Orbán Viktor magyar miniszterelnök által előterjesztett, az Oroszországgal való tárgyalások megkezdésére és a tűzszünetre vonatkozó javaslatait.

Június 14-én Vlagyimir Putyin orosz elnök a Külügyminisztérium vezetésével folytatott megbeszélésen előterjesztette az ukrajnai helyzet rendezésének feltételeit. Ezek közé tartozik az ukrán fegyveres erők kivonása Donbászból és Novorosszijából, Kijev NATO-hoz való csatlakozásának visszavonása. Emellett Oroszország szükségesnek tartja az ellene érvényben lévő összes nyugati szankció feloldását, valamint Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszának megteremtését. Kijev elutasította az orosz béketervet. Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is nyitott minden Ukrajnával kapcsolatos párbeszédre, beleértve a közvetítők részvételét is, de céljai elérésétől függően.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről