Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Elegük lett az ukránoknak Zelenszkijből

Zelensky
Fotó: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vágólapra másolva!
Az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) által végzett kutatás szerint Ukrajna lakosságának 45 százaléka elfogadná az Oroszország által elfoglalt területek elvesztését cserébe a „választás szabadságáért”, az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozásért, valamint a hadsereg és a függetlenség megőrzéséért – írta meg a Sztrana. Az ukránoknak elege lett Zelenszkij háborújából.
Vágólapra másolva!

A Mandiner közölte, a felmérésből az is kiderül, hogy a polgárok 26 százaléka inkább visszakapná a megszállt területeket, beleegyezne a demilitarizációba, a semleges státuszba és abba, hogy nem csatlakozhat az EU-hoz és a NATO-hoz. A megkérdezettek 29 százalék nem tudja eldönteni, mi lenne a legjobb megoldás.

 

Az ukránok megosztottak a tárgyalások kérdésében
A felmérés emellett arra is rávilágít, hogy az ukránok 47 százaléka támogatja az Egyesült Államok és Oroszország közötti közvetlen tárgyalásokat Ukrajnáról Kijev részvétele nélkül, míg 49 százalék ellenzi ezt a lehetőséget. 

Ez az arány majdnem teljesen egyenlő megoszlást mutat

- írja a lap.

Korábbi híradások szerint Európában sokan szkeptikusak Ukrajna győzelmi esélyeivel kapcsolatban, és úgy vélik, hogy a háború akár öt évig is eltarthat. Ezzel összefüggésben a megkérdezettek csaknem fele szerint a háború nem a harctéren, hanem békekötés által fog véget érni.

 

Növekvő hajlandóság a kompromisszumra
A közvélemény-kutatás adatai azt is mutatják, hogy egyre többen támogatják a háború kompromisszumok révén történő befejezését. A megkérdezettek 58 százaléka szerint az ukrán hatóságoknak nem szabad engedniük az Oroszországgal folytatott tárgyalások során, és addig kell folytatniuk a harcot, amíg csak lehet.

Ez az arány 2022 májusában még 80 százalék volt.

A Mandiner szerint az új adatok jelentős kihívást jelentenek Zelenszkij számára, hiszen a felmérés alapján az ukrán közvélemény egy része már inkább a béke és a kompromisszumok felé hajlik.

Mint ismert, kedden Kijevbe látogatott Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytatott tárgyalásokat. A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége volt.

A közös sajtótájékoztatón a magyar kormányfő hangsúlyozta

az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot. 

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe. 

A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani, és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl

- fogalmazott. Hozzátette: ezt tisztázta az ukrán elnökkel, és hálás az őszinte tárgyalásért és válaszokért. Azt is jelezte, hogy a tárgyalásról az Európai Unió Tanácsának, vagyis az uniós miniszterelnököknek egy jelentést készít, amelynek alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről