Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Meglepő helyre utazott Putyin a csúcstalálkozó előtt

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos látogatásra érkezett Asztanába, Kazahsztán fővárosába, amely ezen a héten ad otthont a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozójának.
Vágólapra másolva!

A július 4-i közgyűlés mellett az orosz vezetőnek szerdán egy sor tervezett kétoldalú találkozója lesz, mivel legalább hét államfővel folytat megbeszéléseket Asztanában. A Kreml sajtóirodája korábban közölte, hogy Putyin elnök már szerdán a kora reggeli órákban megérkezett Asztanába - írja a The Economic Times.
 

Jurij Uzsakov orosz elnöki tanácsadó kedden kijelentette, hogy Putyin az SCO-csúcstalálkozó margóján, Asztanában egy sor kétoldalú találkozót fog tartani. Uzsakov szerint Moszkva az asztanai csúcstalálkozót 

lehetőségnek tekinti arra, hogy kétoldalú kapcsolatokat szervezzen az azon részt vevő megyei vezetőkkel.

Így Putyin július 3-án - egy nappal a protokollba tartozó események előtt - Ilham Alijev azerbajdzsáni, Kaszim-Jomart Tokajev kazah, Ukhnaagiin Hurelsukh mongol, Recep Tayyip Erdogan török és Hszi Csin-ping kínai elnökkel, valamint Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnökkel tárgyal.

Az SCO-csúcstalálkozót július 4-én tartják Asztanában, a Függetlenségi Palotában. Várhatóan Zhang Ming, az SCO főtitkára is részt vesz a csúcstalálkozón.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és több nemzetközi szervezet vezetője is meghívást kapott.

Az SCO-t 2001. június 15-én alapították Sanghajban. Kezdetben Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Tádzsikisztán és Üzbegisztán tartozott a szervezethez, 2017-ben csatlakozott hozzájuk India és Pakisztán. Teherán 2008-ban kérte felvételét, és 2023 júliusában vált a szervezet teljes jogú tagjává. Fehéroroszország várhatóan hamarosan csatlakozik a csoporthoz - írja a TASZSZ.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről