A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy

Vádalkut köthetett a híres mexikói kartellvezér fia

Vágólapra másolva!
Joaquín Guzmán López, a Sinaloa kartell társalapítójának, Joaquín "El Chapo" Guzmán Loorának a fia, a chicagói szövetségi bíróságon ártatlannak vallotta magát kábítószer-kereskedelem vádjában, néhány nappal azután, hogy letartóztatták egy drámai akció keretein belül. Az amerikai tisztviselők közölték mexikói kollégáikkal, hogy Guzmán López feladta magát, de El Mayo letartóztatásának természetéről zavaros beszámolókkal szolgáltak. Két elmélet is felröppent: vagy El Mayo is feladta magát, vagy Guzmán López elárulta őt, talán azért, hogy jobb feltételeket kapjon ő és a testvére.
Vágólapra másolva!

A 38 éves Guzmán Lópezt csütörtökön vették őrizetbe Ismael "El Mayo" Zambada Garcíával, Mexikó egyik legerősebb szervezett bűnözői csoportjának másik társalapítójával együtt, miután egy kis repülőgéppel leszálltak a texasi El Pasóban. Míg El Chapo már életfogytiglani börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban, addig El Mayo évtizedekig elkerülte a letartóztatást, annak ellenére, hogy milliós vérdíjat tűztek ki a fejére. 

Zambada a múlt pénteki bírósági meghallgatásán minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Az amerikai tisztviselők közölték mexikói kollégáikkal - akik nem tudtak az akcióról -, hogy Guzmán López feladta magát, de El Mayo letartóztatásának természetéről zavaros beszámolókkal szolgáltak.

Két elmélet is felröppent: vagy El Mayo is feladta magát, vagy Guzmán López elárulta őt, talán azért, hogy jobb feltételeket kapjon ő és a testvére, Ovidio Guzmán López. 

El Mayo" Zambada Garcia (l.), a Sinaloa-kartell társalapítója és Joaquin Guzman Lopez, a kartell másik társalapítójának, Joaquin "El Chapo" Guzmannak a fia
Fotó: AFP / Handout / various sources / AFP

El Mayo a 70-es évei végén jár és rákban és cukorbetegségben szenved. Feltehetően ez volt az indítéka annak, hogy saját letartóztatásáról tárgyaljon az Egyesült Államokkal, ahol több közeli családtagja már börtönben van.

Amerikai bűnüldözési források azonban kezdetben arról tájékoztattak, hogy Guzmán López becsapta El Mayót, felszállt egy titkos repülőgépre, majd az Egyesült Államokba vitte. 

El Mayo ügyvédje mindkét verziót cáfolta, és azt állította, hogy ügyfelét erőszakkal rabolták el.

Joaquín Guzmán López erőszakkal elrabolta ügyfelemet. Rajtaütöttek és megbilincselték. A lábát megkötözték, és egy fekete zsákot húztak a fejére. Ezután egy kisteherautó hátuljába dobták, és egy leszállópályára vitték. Ott egy repülőgépre kényszerítették, a lábait Joaquín az üléshez kötözte, és akarata ellenére az Egyesült Államokba vitték

- mondta az ügyvédje egy nyilatkozatban. 

Az ügyvéd szerint minden más verzió csak egy álca, hogy elfedje az El Mayo és az amerikai hatóságok közötti alkut.

A Chapitók - a Sinaloa kartell El Chapo fiai által vezetett frakciója - azonban egyelőre nem tagadták az árulás vádját. 

Mexikó elnöke felszólította az Egyesült Államokat, hogy magyarázza meg, mi történt pontosan. Az ügy diplomáciailag feszült. Feltehetően Guzmán López és El Mayo jobb feltételekért osztott meg információkat a mexikói politikai korrupcióról.

Ha El Mayót valóban elárulta Guzmán López, akkor a Sinaloa kartell két frakciója között kiújulhat az erőszak - írja a Guardian.

A Sinaloa és a Jalisco kartell állandó harcot vív a területekért Mexikóban. A bűnbandák folyamatosan próbálják erőszakkal beszervezni a helyi lakosokat, felügyelni az ember-, kábítószer- és fegyvercsempész útvonalakat, ezért ezen a vidéken már több ezer ember kényszerült elhagyni lakhelyét.

A múlt hónapban több mint 100 óra megfigyelés után Washingtonban elfogták a Sinaloa drogkartell egyik ismert tagját, aki kábítószer-kereskedelemért volt felelős a bűnszövetkezet tagjaként. A férfinél több százezer dollárt és rengeteg drogot találtak, amikor letartóztatták. 

A hónap elején a mexikói kormány átadta az amerikai igazságszolgáltatásnak Sergio Miguel Vega Mendozát, a hatalmas Sinaloa kartell állítólagos pénzügyi irányítóját, akit kábítószer-kereskedelemmel vádolnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!