Kína járőrözésbe kezdett a mianmari határ közelében

Vágólapra másolva!
A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg a héten fegyveres légi és szárazföldi járőrözést folytat a mianmari határ közelében a biztonság és a stabilitás fenntartása érdekében, és a túloldalon dúló polgárháború heves harcainak lehetséges következményei miatt - közölte a kínai hadsereg hétfőn.
Vágólapra másolva!

A csapatokat hétfőn a délnyugat-kínai Jünnan tartományba vezényelték, hogy teszteljék a határmenti területek biztonságának fenntartására való képességüket és a gyorsaságukat - olvasható a hadsereg déli hadszíntéri parancsnokságának közleményében.

Az őrjáratok a Zsujli, Csenkang és más kínai frontvonalak körüli területekre összpontosítanak, és ezeken a helyeken keddtől csütörtökig éleslövészetet tartanak.

A mianmari Kacsin és San államok északi részén komoly harcok zajlanak, a kínai oldalon januárban öt ember megsebesült egy eltévedt tüzérségi lövedék miatt. 

Peking szerint ezen kívül vagyontárgyakat is megrongáltak és a mianmari konfliktusok veszélyeztetik a kínai infrastrukturális projekteket is.

Vang Ji kínai külügyminiszter a hónap elején kijelentette, hogy ellenzi a káoszt és a háborút Mianmarban, valamint reményét fejezte ki, hogy a mianmari kormány hatékony lépéseket tesz a kínai személyek és projektek biztonsága érdekében.

Peking januárban egy tűzszünet előmozdításában közvetített, de az júniusban meghiúsult, amikor az egyik mianmari felkelőcsoport újabb támadásokat indított a térségben.

MYANMAR-NAY PYI TAW-U THAN SWE-CHINA-WANG YI-MEETING
Than Swe mianmari miniszterelnök-helyettes és Vang Ji kínai külügyminiszter.
Fotó: Xinhua via AFP / Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Mianmarban a katonaság a 2021. februári puccs óta erőszakkal igyekszik elfojtani minden ellenállást. 

Legkevesebb 32 ember meghalt, amikor a mianmari katonai junta lerohant egy falut az ország észak-nyugati részén májusban. A hadsereg légitámadást indított felkelők ellen tavaly áprilisban is, rengetegen meghaltak

Húsz halálos áldozata és sok sebesültje vvolt annak a légicsapásnak, amelyet a mianmari lázadók szerint a hadsereg hajtott végre júniusban az ország északi Sagaing régiójában lévő Minginben.

Legalább hat gyerek meghalt és tizenheten megsebesültek Mianmar központi Szagaing régiójának Let Jet Kone településén 2022-ben, miután a hadsereg helikoptereiről tüzet nyitottak egy ottani iskolára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!