Már két ember is meghalt a Kínában pusztító szupertájfun miatt

Vágólapra másolva!
A Yagi szupertájfun elérte a kínai Hainant, eddig két ember halt meg, egymillióan pedig arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonaikat.
Vágólapra másolva!

A Yagi már több mint 800 000 otthonban okozott áramkimaradást. Ázsia idei legerősebb vihara, a Yagi szupertájfun pénteken érte el a kínai Hainant, heves viharokat és heves esőzéseket hozva, amelyek során legalább két ember meghalt 92-en pedig  megsérültek - jelentette az állami média.

A vihar széleskörű áramszüneteket idézett elő, megbénítva ezzel az egész turistaparadicsomot.

A 234 km/h-s szelet hozó Yagit a világ eddigi második legerősebb trópusi ciklonjaként tartják számon – az 5-ös kategóriájú Beryl atlanti hurrikán után – amely 2024 legerősebb ciklonja a Csendes-óceán medencéjében - számolt be a The Guardian.

(SpotNews)CHINA-HAINAN-HAIKOU-SUPER TYPHOON YAGI (CN)
Fotó: Northfoto/ Zhang Liyun Xinhua / eyevine 

Miután a hét elején több mint kétszeresére nőtt az ereje a Fülöp-szigetek északi részén, Yagi péntek délután lecsapott Vencsang városára is. A tartományi áramellátási osztály 7000 fős sürgősségi csapatot állított össze, amely azonnal nekilát a javításoknak, amint a körülmények lehetővé teszik.

Péntek estig 260 000 háztartás áramellátása állt helyre.

A CCTV állami műsorszolgáltató szerint a sziget fő repülőtere, Haikou szombaton délután 3 óráig zárva volt. Yagi érkezése előtt a homokos strandjairól és csillogó szállodáiról ismert sziget repülőjáratokat és kompokat törölt, üzleteket zárt be, és felszólította több mint 10 milliós lakosságát, hogy ne menjenek utcára. A CCTV szerint Yagi mintegy 460 000 ember evakuálását kezdeményezte a szigeten.

(SpotNews)CHINA-HAINAN-SUPER TYPHOON YAGI (CN)
Fotó: Zhang Liyun Xinhua / eyevine / Xinhua 

 A szomszédos Guangdong tartomány hatóságai pénteken közölték, hogy több mint 574 000 lakost evakuáltak biztonságosan.

A tájfun miatt már lezárták az iskolákat, a vállalkozásokat és a közlekedést is Hongkongban, Makaóban és Guangdong tartományban, valamint Vietnám repülőtereit, amelyekre az előrejelzések szerint a hétvégén sújt le a Yagi.

Péntek este a Yagi átkelt a Qiongzhou-szoroson Hainantól északra, és másodszor érkezett ki Guangdongban, ahol a szél még mindig meghaladta a 200 km/órát. Hongkong pénzügyi központjában a tőzsdét bezárták, és az iskolák is zárva maradtak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!