Megtalálták Putyin szuperrakétáját

Vágólapra másolva!
Egy amerikai műholdcég felvételeket készített Oroszországról, amelyeken egy új rakétabázis látható, ahol feltehetően a Burevesztnyik rakétákat tárolják. A NATO által SSC-X-9 Skyfall néven ismert fegyver nukleáris meghajtású és atomtöltettel is felszerelhető. Vlagyimir Putyin szerint a rakéta képes bármilyen földi célpont kilövésére és átjut a legmodernebb rakétaelhárító rendszereken.
Vágólapra másolva!

A műholdas felvételek alapján az amerikai kutatók azt gyanítják, hogy sikerült azonosítani az orosz szuperfegyver, a Burevesztnyik rakéta kilövőállomását. A rakéta, melyet a NATO SSC-X-9 Skyfall néven ismer, atomtöltettel is felszerelhető és nukleáris meghajtással rendelkezik. Putyin szerint 

a rakéta gyakorlatilag bármely földi célpontot elér és képes áthatolni a legmodernebb védelmi rendszereken. 

Az orosz elnök legyőzhetetlennek nevezte a Burevesztnyik rakétát, de a nyugati országokban megoszlanak a vélemények a rakéta valódi stratégiai jelentőségéről.

Épül a kilövőállomás Putyin legyőzhetetlen szuperrakétájához. Fotó: Shutterstock

Egyes szakértők szerint a fegyver inkább kockázatot jelent, mint előnyt, mivel nem ad Oroszországnak új támadóképességet, viszont a nukleáris meghajtás tárolása veszélyeket rejt magában. Egy baleset akár nukleáris katasztrófát is okozhat. A Planet Labs műholdcég felvételein egy Moszkvától 475 kilométerre lévő telephely látható. 

A képeket két kutató elemezte, és arra a következtetésre jutottak, hogy ez lehet a Burevesztnyik kilövőállomása.

A CNA kutatója elmondta, hogy a területen kilenc kilövőállás épülhet. Decker Eveleth szerint a képeken látható, hogy a kilövőállásokat három csoportban helyezik el, hogy egy esetleges robbanás ne okozzon láncreakciót. Emellett láthatóak a rakéták szállítására szolgáló útvonalak és öt komplexum, ahol a nukleáris robbanófejeket tárolhatják. Eveleth szerint a terület egyértelműen egy nagy rakétarendszer telepítésére készül, amely valószínűleg a Skyfall projekthez kapcsolódik - írja a vg.hu. 

Korábban azt Origon is írtunk a Burevesztnyik rakétákról, amit Putyin 2018 márciusában jelentette be.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!