Salvini visszavonná az olasz állampolgárságot a bűnöző migránsoktól

Matteo Salvini At The Polling Station To Vote For The 2024 European Parliament Election
Matteo Salvini az olasz Liga vezetője
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Élénk vita folyik immár hetek óta Itáliában az olasz állampolgárság kérdéséről. A nyári olimpiai játékokat követően az olasz baloldal újra az állampolgárság kiszélesítését szorgalmazta, Párizsban ugyanis több színes bőrű, másodgenerációs bevándorló szerzett érmet, és így büszkeséget Itáliának.
Vágólapra másolva!

Az olasz Demokrata Párt elnöke, Elly Sclein már akkor bejelentette, hogy aki Olaszországban születik és tanul, annak joga van az olasz állampolgársághoz. Az Öt Csillag Mozgalom és a kisebb baloldali pártok is jelezték: támogatják, hogy az Itáliában született külföldiek gyermekeinek hagyják jóvá az olasz állampolgárságot. A Több Európa baloldali párt elnöke, Riccardo Magi a napokban közölte a sajtóval, hogy referendumot kezdeményeznek; céljuk pedig nem más, mint az állampolgársághoz jutás megkönnyítése. A 1992 óta érvényben lévő törvényt módosítanák úgy, hogy az állampolgárság jóváhagyásához szükséges 10 év kötelező olaszországi tartózkodási időtartamot 5 évre csökkentenék - írja a Magyar Nemzet.

A legszélsőségesebb gondolat a Zöldek és Olasz Baloldal Szövetsége európai parlamenti képviselőjétől, Ilaria Salistől származik, aki szerint az állampolgárságot egyszerűen el kellene törölni, így senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés.

Vitákat váltott ki a kormány koalíciós felei között, hogy most először a Hajrá, Olaszország is hajlik az állampolgárság kiterjesztésére. Antonio Tajani kormányfőhelyettes, a párt elnöke szerint az olasz társadalom megérett a lépésre. A Hajrá, Olaszország az oktatási intézményekben tanulmányokat folytatóknak adna állampolgárságot abban a reményben, hogy ezzel megkönnyítik beilleszkedésüket. A statisztikák szerint 560 ezer bevándorló gyermeke kapná meg az olasz állampolgárságot. Az Olasz Testvérek és a Liga kormánypártok azonban mindenfajta változtatást egyhangúlag elutasítanak.

Matteo Salvini kormányfőhelyettes, a Liga vezetője arra hivatkozik, már így is Itália hagyta jóvá a legtöbb állampolgársági kérelmet a múltban: 230 ezer igényt engedélyeztek.

A Liga szerint nem jó megközelítés, miszerint az állampolgárság segítheti a külföldiek integrációját. Az állampolgárságot az kaphatja meg, aki már beilleszkedett a társadalomba, valamint tiszteli az olasz hagyományokat és társadalmat. A Liga morális feltételekhez is kötné az állampolgárság kérdését.

Salvini pártja törvényjavaslatot nyújt be, hogy visszavonásra kerüljön az olasz állampolgársága azoknak a bevándorlóknak, akik bűncselekményt követnek el.

A vita azért robbant ki, mert megrázó gyilkosság leleplezésére került sor a napokban. Bergamo közelében egy hónappal ezelőtt egy 33 éves nőt vérbe fagyva találtak az utcán, ismeretlen tettes több késszúrással végzett vele. Az olasz hatóságoknak a napokban sikerült lelepleznie az elkövetőt. Kiderült, hogy egy 31 éves, Maliból származó, de olasz állampolgár migráns végzett négy késszúrással a nővel, és vérbe fagyva otthagyta az utcán. A megrázó gyilkosságot Matteo Salvini úgy kommentálta:

Ezekre az olasz állampolgárokra van szüksége Itáliának? 

Véleménye szerint nem szabad kiárusítani az állampolgárságot; csak azok kaphatják meg, akik megérdemlik. A statisztikák is azt bizonyítják, hogy a migráció a közbiztonság megromlásához vezetett. Bűnözőknek pedig nem lehet olasz állampolgárságot osztogatni. Az állampolgárságról szóló vita már szeptemberben elkezdődhetne a római parlamentben. A törvénytervezet értelmében a tízéves kötelező iskoláztatási időtartam letöltése után lennének jogosultak az állampolgárságra a külföldiek gyerekei. Jelenleg a nagykorúság elérésével tarthatnak igényt az állampolgárságra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!