Vágólapra másolva!
John Stockton újabb kétéves szerződést írt alá a Utah Jazz kosárlabda-csapatához. Ez azt jelenti, hogy amikor 2003. tavaszán - a tervek szerint - befejezi pályafutását, már elmúlt 41 éves és 19 szezont játszott az NBA-ben.

A 39 éves Stockton, akinél több gólpasszt és labdalopást senki sem jegyzett a liga történetében - bajnoki aranygyűrű viszont nem ékesíti az ujját, és nagy valószínűséggel már nem is fogja - a két, előtte álló szezonban összesen 16 millió dollárt fog kasszírozni, de nem egyenlő eloszlásban: a 2001/2002-esben kevesebbet, a rákövetkezőben valamivel többet.

Az ok: idén nagyon közel van ahhoz a határhoz a Jazz bértömege, amely fölött már luxusadót kellene fizetnie a klubnak. Stockton a legutóbbi két évadban 11-11 milliót keresett, ehhez képest csökken a bére, a remek hátvédet azonban ez nemigen zavarja. "Nem fogunk éhen halni, nem kenyérre kell a pénz" - mondta.

A Jazz az idei drafton a Stockton utódjának szánt fiatal spanyol válogatott irányítót, Raúl Lópezt választotta, az ő kivásárlása azonban felettébb költséges lenne jelenlegi szerződéséből, ezért valószínűleg csak 2002 nyarán csatlakozik a Jazzhez. Ezért létszükséglet Stockton további játéka.

A csapat másik élő legendája, a Stocktonnál egy évvel fiatalabb Karl Malone is 2003 nyaráig rendelkezik szerződéssel, ekként valószínűleg egyszerre vonul nyugdíjba a két elnyűhetetlen harcos.

John Stocktont az 1984-es draft első körében, 16. helyen választotta a Jazz. Azóta további öt alkalommal hosszabbított szerződést a "mormonokkal", ami példa nélküli az NBA történetében.

Ch. Gáll András

Stockton továbbra is a Utahban

Mindent egy helyen az Eb-ről