Vágólapra másolva!
Gálának harangozták be, de csak a vendégek örülhettek - ez lehetne a tömör összefoglalója a Magyarország-Dánia nőikézilabda-mérkőzésnek. Az olimpiai döntő immáron második visszavágójának titulált mérkőzésen sem sikerült a visszavágás, a lehetőség azonban még adott. Akár már pénteken is.

Közel kétezer szurkoló látogatott ki a SAP-csarnokba, abba a létesítménybe, amelyet eredetileg a leégett Budapest Sportcsarnok pótlására húztak fel a kiállítás és vásárszervezők, ám kiderült, képes otthont adni nagyszabású sporteseményeknek is. A napi gálaműsor már délben elkezdődött, amikor villámtornán junior-korú lánykézisek mérhették össze az erejüket. Az első "izgalmakat" a négy órakor kezdődő, a műsorközlő által válogatott mérkőzésnek beharangozott találkozó adta, amelyen a Parlament csapata a Magyar Kézilabda Szövetség együttesével mérkőzött meg.

Az egyik oldalon az Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára, dr. Szakács Imre vezette a csapatot, de Bakonyi Tibor (MSZP) és Mádi László (Fidesz) neve is ismerősen csenghetett a politikában jártas nézőknek. A másik oldalon olyanok kaptak játéklehetőséget, mint az egykori világválogatott Kovács Péter, vagy Varga István, a jelenlegi férfi szövetségi kapitány Skaliczky László, a női válogatott kapusedzője Bakos István vagy Sinka László, a MKSZ főtitkára. A legnagyobb meglepetést azonban nem ők, hanem a tiszteletbeli válogatott Fekete László jelentette. Olyannyira, hogy egy látszólag bennfentes apuka is először a "világ legerősebb emberét" mutatta meg fiacskájának, csak utána Kovács Pétert, minden idők talán legjobb játékosát.

A találkozót 10-3-as félidő után 19-8-ra a sokkal jobb játékerőt képviselő "profik" nyerték, a két legeredményesebb játékos a négy gólos Sinka és a három találatot szerző Mádi voltak.

Az igazi rangadó előtt a szövetség és a kétezer szurkoló felállva ünnepelte Kökény Beatrixet, akit ezúttal hivatalosan is elbúcsúzattak a válogatottól. Szűnni nem akaró vastaps és a Republic jól ismert "Szállj el, kismadár" kezdetű nótája könnyeket csalt a népszerű "Köke" arcára.

Az olimpiai döntő visszavágójaként aposztrofált találkozó úgy kezdődött, hogy azt hihette mindenki: most nem ismétlődik meg az a kudarc, mint ami érte márciusban (és az Olimpián) a válogatottat. Akkor az aarhusi csarnokavatón sima vereséget szenvedtek Sitiék, ám most keserves, gólszegény kezdés után az ötödik percben már 2-0-ra vezetett a magyar csapat. Még 4-2-nél sem látszott semmi, Pádár nagyon jól játszott, Farkas Andrea pedig bravúrosan védett, az első játékrészben két hetest is megfogott. Hogy miként lett 4-2-ről 5-8 az eredmény, azt valószínűleg csak a dánok tudják: a kőkemény, pontos védekezés ellen képtelen volt megtalálni az ellenszert a csapat. A másik oldalon viszont a rendkívül csinos Roslyng Hansen villogott, a balszélső három góljával a mezőny legeredményesebbjeként zárta a 8-7-es dán előnnyel záruló félidőt.

A szünetben a világ legjobb játékosának választott Radulovics Bojana kapta meg az őt illető hatalmas serleget, amelyet Jozef Ambrus, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) versenybizottságának szlovák elnöke nyújtott át neki. Megjutalmazták az év legjobb ifjúsági játékosait és azok edzőjét is. A hölgyeknél Görbicz Anita (Győr, edzője Vura József), a fiúknál Józsa Máté (Pestszentlőrinc-Elektromos, edzője Kovács Mihály) kapta a díjat.

A második játékrészre úgy tűnt, harapósabb magyar válogatott érkezett: pillanatok alatt 9-9 lett az állás. Aztán megint elfogyott a tudomány. Persze úgy nehéz is nyerni, hogy az első átlövésgólt csupán a 45. percben szerezte Farkas Ágnes (13-17) és - szinte hihetetlen - de több ilyen jellegű gólszerzési kísérlet nem is akadt több az egész mérkőzésen. Az idegességre jellemző, hogy a dánok Jörgensen révén úgy is tudtak gólt szerezni, hogy a már megkaparintott labdát Pálffy egyszerűen a dán irányítónak passzolta - üres magyar kapunál.

A vége már gála volt, sajnos dán részről. A végeredmény 22-19 lett a vendégek javára, de még mindig jobb, mintha ezt a vereséget a vb-n, tétmeccsen szenvedte volna el a csapat. Javításra pedig van lehetőség, hiszen a Nemzetek Kupája holnapi mérkőzéseit követően (norvég-dán, magyar-osztrák) akár ismét találkozhat a két együttes a pénteki, bécsi helyosztókon. Reméljük, ezúttal is az aranyéremért.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: - Nem szabad elfelejteni, hogy a dán válogatott teljesen újjászerveződött az olimpiát követően, látszott a lányokon, hogy idén már tizenkét-tizenhárom komoly mérkőzést játszottak együtt. Nekünk még nem ment a felállt fal elleni támadás, az elkövetkező két hétben ezen kell csiszolnunk.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország-Dánia 19-22 (7-8)
Budapest, SAP-csarnok, 2000 néző
vezette: Garbinovacic, Maric (jugoszlávok)
gól: Farkas Á. 4/3, Siti E., Lőwy, Pádár 3-3, Balogh 2, Pigniczki, Pálffy, Borók 1-1, Radulovics 1/1, illetve Roslyng 4, Pedersen, Melgaard, K. Andersen, Vestergaard 3-3, Horlykke, Daugaard 2-2, Frölund 1, D. Andersen 1/1
hétméteresek: 5/4, illetve 5/2
kiállítások: 2-2 perc

Pincési László

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!