A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Magyar férfikézilabda-csapat még soha nem játszott Bajnokok Ligája-döntőt, s hogy ez a történelmi tett megvalósuljon, vasárnap a Fotex-Veszprém tehet a legtöbbet. Az együttes ugyanis nyolcgólos előnnyel utazik Spanyolországba, a címvédő Portland San Antonióhoz, amely természetesen - ahogy a spanyol sajtó is fogalmaz - a csodára készül.

Amennyiben sikerrel vívja meg a spanyol Portland San Antonio elleni BL-elődöntőt a Fotex-Veszprém férfikézilabda-együttese, esélye lehet arra, hogy egy füst alatt elintézzen egy tíz- és egy húszéves évfordulót. 1982-ben ugyanis a Budapesti Honvéd nyerte a magyar férfi kézilabda eddigi egyetlen BEK-címét, 1992-ben pedig a Veszprém históriája egyetlen nemzetközi kupasikerét, a KEK-diadalt aratta.

Hogy a nyolc gól néha kevés tud lenni, azt a Dunaferr a KEK előző fordulójában már majdnem bebizonyította, ráadásul az újvárosaik tízgólos fórral utaztak Portóba, ahol ugyanennyivel kaptak ki. A Veszprém tehát nem bízhat semmi a véletlenre. Már csak azért sem, mert a csoportmérkőzések során a San Antonio hazai környezetben egyedül a szintén BL-elődöntős dán Koldinggal nem bírt (28-28), a portugál Sporting Lisboa ellen tíz (36-26), a jugoszláv Lovcen Osiguranje Cetinje ellen pedig húsz góllal (39-19) nyert.

"Az ellenfél csapatát olyan játékosok alkotják, akiknek pályafutásuk során nemegyszer sikerült még ennél is nagyobb hátrányból fordítani. Óriási kihívást jelent számunkra ennek a feladatnak a megoldása. Maximális hozzáállást várok, mert ez a siker alapja. Nem az előny megtartására kell törekednünk, hanem a győzelemre" - nyilatkozta Zdravko Zovko, a Fotex vezetőedzője a Veszprémi Naplóban.

A pamplonai együttes szintén győzni szeretne, nem is akármekkora különbséggel. Bár a Marca szerint a "Portland csodára vár a Veszprém ellen", a klub hivatalos honlapján inkább a fogadkozás és a bizakodás a fő téma. A spanyolok úgy vélik, ha már a húsvét a feltámadás ünnepe, talán a csapatnak is jut belőle valami osztályrészül. Francisco "Zupo" Equísoain edző vagy túl óvatos, vagy valóban érzi a csapat vesztét, minden esetre ő az egyetlen, aki óvatosságra int: "Az első mérkőzésen ellenfelünk nagyon jól játszott. Számunkra nem mindegy, hogy hét vagy kilenc góllal győzünk, nagyon nehéz mérkőzés lesz. Hátrányunk nem kicsi, de ha az első perctől úgy játszunk, hogy van valamennyi esélyünk, ha a csapat jól kézilabdázik, akkor lépésről lépésre ledolgozható a különbség. Az eredmény sokkolt minket, de a játékosok, annak ellenére, hogy pszichésen is hátrányban lesznek, hisznek a továbbjutásban, és a maximumot fogják nyújtani."

A csapat csütörtökön még bajnoki találkozó játszott és a Roquetas Mar otthonából hozta el a pontokat. A 33-27-es győzelemből Jakimovic 8, Mainer 6, Beuchler 4 góllal vette ki a részét. A francia Jackson Richardson ugyan mindössze kétszer talált be, mégis ő a hét hőse a városkában. A visszavonulás gondolatával foglalkozó irányító, aki 1995-ben a világ legjobb kézilabdázója címet is elnyerte ugyanis hosszas vívódás után bejelentette, újabb két évre elkötelezi magát Pamplonába.

A találkozóra vasárnap este 18 órakor kerül sor, a két játékvezető a macedón Nacsevszki testvérpár lesz. Az összecsapást az m2 élőben közvetíti. A másik ágon a német Magdeburg a dán Koldinghoz látogat (az első mérkőzést a Magdeburg 29-19-re nyerte), a találkozó a horvát Jovic, Rudic bírókettős vezetésével 16.15-kor kezdődik.

Pincési László

Korábban:

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!