Vágólapra másolva!
Útra kelt a magyar férfivízilabda-válogatott: a Kemény Dénes dirigálta együttes szerda délután repült el Ferihegyről az Egyesült Államokba, közelebbről New York-ba, ahol péntektől vasárnapig rendezik meg a Világliga hatcsapatos döntőjét.

Képgaléria világbajnok pólósainkról

A júniusban Európa-bajnoki bronzérmet, júliusban világbajnoki aranyat nyert csapat az idei nyár harmadik kiemelkedő nemzetközi erőpróbáján a nyitónapon pihenhet, mivel a budapesti Világliga-selejtező megnyerésével - a másik csoportban első olaszokhoz hasonlóan - egyből a legjobb négy közé került. A további két elődöntős helyért a pénteki programban előbb Hollandia küzd meg Szerbia-Montenegróval, majd a Görögország-Egyesült Államok mérkőzés következik.

Magyar szempontból az utóbbi párharc az érdekesebb, hiszen a győztes lesz szombaton Kásásék ellenfele. Vagyis a magyarokra vagy a rendre elpáholt vendéglátó amerikaiak, vagy a múlt havi barcelonai vb-elődöntőben hosszabbításban legyűrt görögök várnak. Az erőviszonyok ismeretében a Kemény-csapatnak diadalmaskodnia kell, kérdés persze, mennyire tudnak ráhangolódni a végigpólózott hónapok után a Magyarországnak 30 év után világbajnoki címet szerző pólós legények.

Ahogy Kemény Dénes szövetségi kapitány fogalmazott az indulás előtt: természetesen megpróbálják a Világligát is megnyerni, az viszont megmondhatatlan, hogy a szándékhoz társul-e majd a kellőképpen hatékony és eredményes játék is. Mindenesetre jó dolog, hogy a világbajnoki arany után a 2000-ben, Sydneyben olimpiát nyert magyar válogatotton ezúttal nincsen rajta a mindenáron való győzelem kényszere, hiszen a barcelonai elsőséggel az együttes kiharcolta magának a 2004-es athéni ötkarikás játékokon való részvétel jogát is.

Viszont a presztízs, a magyar póló rendkívül gazdag hagyományai, no és a Világliga-győzelemmel járó pénzdíj miatt is mégiscsak jó lenne, ha Magyarország nemzeti csapata állhatna fel a dobogó tetejére a New York-i Eisenhower Park uszodájában zajló finálé végén, vasárnap. Merthogy a 2003-as Vl-győztes 100 ezer USA-dollárral is gazdagodik. A New York-i döntőn szereplő csapatot a világbajnokságot nyert 13 játékos alkotja.

A névsor: Gergely István, Szécsi Zoltán, Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Varga Tamás, Varga Zsolt, Vári Attila.

Mindent egy helyen az Eb-ről