Vágólapra másolva!
Közel háromezer néző előtt, jó hangulatban kapott nagy verést a bajnoki címvédő Alba Fehérvár, de a az eredményjelző zsinórját legalább senki nem vágta el. A Falco 94-66-ra nyert, ez a különbség pedig még akkor is meghökkentő, ha tudjuk, hogy a Fehérvár csapata sérülések miatt három kulcsjátékosát nem tudta nevezni a mérkőzésre.

Profitálhat-e a magyar férfi kosárlabda bajnokság a válogatott Európa-bajnoki sikereiből? Nő-e a nézőszám, játszanak-e fiatalok, és játszanak-e egyáltalán a magyarok? Ezek voltak a szeptember végén rajtoló pontvadászat legfontosabb kérdései.

Pontos tükröt adhatott a folyamatokról a második forduló rangadója, a tavalyi két döntős, a Falco KC és az Alba Fehérvár szombathelyi összecsapása.

A szombathelyieket Perl Zoltán és Tóth Norbert képviselte a kontinenstornán (Váradi Benedek az utolsó keretszűkítés áldozata lett), míg fehérvári részről Keller Ákos volt ott Kolozsváron és Isztambulban.

Szombathelyen hatalmas lelkesedéssel várták a szezont, együtt tartották a tavalyi sikercsapat gerincét. Három idegenlégióst is sikerült marasztalni, ritka ez a magyar bajnokságban, ráadásul

a vasiak hazacsábították Olaszországból Perl Zoltánt is.

Volt is csalódás az első fordulóban elszenvedett nagyarányú paksi vereség miatt, amit némileg kompenzált, hogy ezt követően a FIBA Európa Kupa (ez a negyedik számú európai sorozat) utolsó selejtezőkörében, idegenben tudott nyerni a Falco, és egy hazai siker választja el a csoportkőrtől.

Az Alba Fehérvár az első fordulóbeli meccsét a Bajnokok Ligája-selejtező miatt halasztotta el, a BL-ben azonban elbukott Braniszlav Dzunics együttese, így ők is az Európa Kupában folytathatják. A székesfehérváriak megtartották legjobb magyarjaikat, sőt megszerezték a paksi irányítót, Kovács Ákost. Tavalyi légiósaikat azonban lecserélték.

Perl Zoltán 21 pontig jutott az Albacomp ellen Forrás: BB1.hu

Az Aréna Savariában hivatalosan 3500 néző fér el, a vendégszektort kivéve, ahova 500-an tudnak leülni, a tavalyi szezonban rendszeresen megtöltötték szombathelyiek. Fél órával a kezdés előtt már látszott az is, ez ezen a szombaton sem lesz másként. Kígyózó sorok a bejáratnál, és a söntésnél egyaránt. Fehérvárról kevesen jöttek, tízen vannak. Ők egyébként az ország egyik legbékésebb tábora.

"Asszonykórus" - jelentette ki mellettünk egy hazai drukker, majd elmesélte, hogy a 2007/2008-as szezonban, amikor bajnok lett a Falco, egyszer megszerezték a fehérváriak drapériáját, akik ezen annyira meglepődtek, hogy szombathelyi klubvezetők közbenjárását kérték a visszaszerzésért.

Nem egy huligán megoldás, maradjunk annyiban.

Keményebb a helyzet a sárga-fekete tábornál. Verekedések, zárt kapus meccsek, balhék dögivel. Harcok a legnagyobb riválisokkal, a zalaegerszegi, a körmendi, vagy a szolnoki táborral. Igaz, amióta „Nagy Viszi" szögre akasztotta a megafont, szelídültek a dolgok, de öccsével, „Kis Viszivel" a korláton is jól szólt a nóta a hazai B-középből.

Nagy Visziről egyébként tartja magát a legenda, hogy amikor a Falco még a másodosztályban játszott egy bonyhádi rangadón, annyira nem bírta elviselni csapata hátrányát, hogy egy csípőfogóval elvágta az eredményjelző zsinórját.

Amikor feldobták a labdát, tele volt Aréna Savaria. A Falcónál három magyar a kezdőben - Perl, Tóth és Váradi is ott a parketten -, a másik oldalon Keller Ákos ügyködött a palánk alatt.

Tele volt az Aréna Savaria az Albacomp vendégjátékán Forrás: BB1.hu

Szoros volt a meccs. Felváltva vezettek a csapatok. Perl remekül játszott, Kellernek is volt több jó megmozdulása, de elsősorban a játékvezetők instruálásával volt elfoglalva, a szombathelyi pad is többször elégedetlenkedet a bírók teljesítményével.

A közönség akkor kezdett először tombolni, amikor Váradi Benedek lesapkázta Keller Ákost. Szép jelenet, még ha a centernek nem is tetszett.

Paul Gasol sem volt boldog, amikor Perl Zoltán blokkolta hasonló módon. A legjobbakkal is megesik.

Érdekes erőfitogtatássá alakultak az első félidő utolsó másodpercei is. A hazaiak 35 másodperccel, az Alba 29 másodperccel a vége előtt kért időt. Az első játékrészt 39-37-re a Falco nyerte, Borisov dudaszós triplájával.

A folytatásban gyorsan eldöntötte a Falco, és dobó-show lett a bajnoki döntő visszavágójából. 58 pontot dobtak húsz perc alatt, 28 ponttal, 94-66-ra verték a bajnoki címvédő Alba Fehérvárt. Az igazsághoz tartozik az is, hogy a vendégektől Lóránt Péter és két légiós is hiányzott.

A fiatal Filipovics Márkó készül kosarat dobni Forrás: BB1.hu

A lefújást követően hosszú percekig tartott az ünneplés. Szombathelyen tehát kosárlabda láz van, azt azonban nehéz megállapítani, hogy ez a remek Eb-szereplésnek, vagy a jó csapatnak köszönhető. A hangulatról mindent elárul, hogy nem a szurkolókkal való bratyizásáról híres szombathelyi sikeredző, Szrecsko Szekulovics is kiemelte a szerepüket.

Az mindenesetre jó hír, hogy Szekulovics egy rangadón is sokat játszatja azokat a magyarokat, akik sikerrel vívhatják meg a novemberben keződőd vb-selejtezőket. Perl, Váradi és Tóth Norbert is harminc percet játszott, de amikor eldőlt a mérkőzés a keret valamennyi tagja, azaz a négy "ifiből" felhozott fiatal is pályára lépett.

De nem akarom elvenni a Falco érdemeit, mert ez elsősorban az ő győzelmük volt" - mondta Braniszlav Dzunics az Alba Fehérvár edzője.

A rossz napot kifogó Albában is jutott idő a magyaroknak. Keller Ákos 28, testvére, Iván 24 percet játszott. Filipovics Márkónak 25 perc, Kovács Ákosnak 22 perc jutott. A legtöbb magyar pont Perl Zoltántól jött, 21-ig jutott, lepattanózásban 10 összeszedett labdával Filipovics volt legjobb. Javuló tendencia, ami mindenképpen a válogatott érdekeit szolgálja. A válogatottét, melyben biztosan komoly szerep jut majd Keller Ákosnak is.

Átrohantak rajtunk, minden pozícióból pontot dobtak, teljesen megérdemelten nyertek - mondta Keller Ákos, aki a nyilatkozata után gumicukorral kínálgatta az újságírókat. Keller ugyanis minden mérkőzés után kap egy zacskóval az anyukájától.

Keller Ákos (kék mezben) remek védekezése a Falco-Albacomp találkozón Forrás: bb1.hu

Perl Zoltán edzőjétől kapott, de ugratást.

„Gyere Zozó, ma te fogsz nyilatkozni, mert te vagy a válogatott sztárja, Szombathely sztárja, arról nem is beszélve, hogy te vagy a legszebb a csapatban" -

mondta Szrecsko Szekulovics.

"Legyünk reálisak, ebből az Albából hiányzott három játékos - mondta Perl. - Ez persze az örömünkből semmit nem vesz el, de már a következő feladatra koncentrálunk. Szerdán mindent el kell követnünk, hogy bejussunk a FIBA Europe Cup csoportkörébe."

Valószínű egyébként ez a titok nyitja. Sok-sok nemzetközi siker, hogy a kosárlabda bővíteni tudja rajongótáborát.

Eredmények:
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Alba Fehérvár 94-66 (21-22, 15-15, 34-17, 24-12)
Egis Körmend-MAFC 69-67 (15-13, 14-15, 16-18, 24-21)
Szolnoki Olaj KK-Sopron KC 86-64 (21-18, 28-15, 18-16, 19-15)
DEAC-Atomerőmű SE 87-69 (20-18, 27-19, 20-16, 20-16)

Mindent egy helyen az Eb-ről