Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém 37-25-re legyőzte a PPD Zágráb csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2. fordulójában. Nem a félresikerült BL-himnusz volt a legszürreálisabb dolog csütörtök este a Veszprém Arénában.

Egy világjárvány és annak utóhatása kellett ahhoz, hogy ne legyen telt ház a Veszprém Arénában egy BL-mérkőzésen. Mióta 2008-ban átadták a hivatalosan 5019 fő befogadóképességű létesítményt, egyszer sem láthattunk üres széksorokat a sztárcsapat otthonában nemzetközi kupamérkőzésen. Erre először a 2020-21-es szezon első hazai fellépésén volt példa.

Ennyire üres nézőteret még soha nem láthattunk Veszprémben BL-mérkőzésen Fotó: Polyák Attila - Origo

Az, hogy ez milyen arányban köszönhető annak, hogy ettől az idénytől kezdve már szerdán és csütörtökön, azaz hétköznap rendezik az összes férfi BL-meccset, valószínűleg csak a következő évadban kapunk választ.

Akik a szokatlan körülmények dacára mégis ezt a programot választották maguknak, szigorú szabályoknak kellett megfelelniük.

A négy lelátó bármelyikén helyet foglalóknak a maszk egyaránt kötelező volt, viszont csak négy különböző helyen léphettek be az arénába, és mindenkinek a hozzá közel eső büfét kellett birtokba vennie.

Ezáltal is minimálisra csökkentve az érintkezést egymás között. A média képviselői szintén más helyen lettek elhelyezve, mint a korábbi években. A sajtóhelyek az első sorból átkerültek a csarnok legfelső részére. Az első sorokat szabadon kellett hagyni, hogy meglegyen a másfél-két méter távolság a játékosoktól.

Nagy iramban kezdődött a Zágráb elleni találkozó, melyet David Davis csapata diktált.

Az első hét percben összesen 13 gól született, és az első negyedóra végéig fej-fej mellett is haladtak a csapatok.

A különbség akkor nőtt meg a két együttes között, amikor a vendégek kettős emberhátrányba kerültek. Ekkor Petar Nenadic és Vuko Borozan góljaival, valamint Vladimir Cupara védései után hamar négygólos előnyben találta magát az Építők.

Petar Nenadic szigorúan tartotta magát David Davis utasításaihoz Fotó: Polyák Attila - Origo

Lemaradni ezúttal sem volt érdemes a gólszerzők és az eredmény követése terén, mert az EHF honlapja még a nagy nyári átalakulás után két hónappal(!)sem képes tökéletesen működni. A sportág „amerikanizálódása" elkezdődött, ez tény. Viszont ha nem figyel az európai szövetség, a koronavírus-járvány alatt könnyen visszaeshet legalább két évtizedet. Az ilyen apróságoknak, mint egy, az elejétől a végéig jól működő élő eredménykövetés, alapvető szükségletűnek kellene lennie.

A szünetre kialakult 18-12-es eredmény hűen tükrözte a játék képét.

Míg a Veszprém egyike az öt világválogatottnak, a Zágráb legnagyobb sztárja a kispadon található.

A 2010-es évek egyik legjobb beállója, Igor Vori nemrég hagyta abba a játékot, és edzősködésre adta a fejét. A januári, legutóbbi Európa-bajnokságon még a döntőbe jutott Horvátország korszakos edzőzsenije, Lino Cervar másodedzőjeként tevékenykedett.

Vori a zágrábi csapatot pedig a nyáron vette át, de tekintve, hogy - számos jelenlegi sérültje mellett - a klublegenda Zlatko Horvat is távozott a nyáron, ezért már az is csoda lenne, ha valahogyan továbbjutna a nyolcasból. A Veszprémnek ennél nagyobb céljai vannak, amit a második félidőben tovább bizonyított. A 36. percre már a hazaiak tíz különböző játékosa is a kapuba tudott találni. Dean Manaskov üres kapus gólját követően már 24-15 volt az állás.

Más súlycsoport volt a Veszprém és a Zágráb csütörtök este Fotó: Polyák Attila - Origo

Vori időkérése után a Zágráb átállt hét a hat elleni játékra. Omar Yahia labdaszerzését követően az egyik nyári új szerzemény, Danyiil Siskarjov üres kapus találatával először számolhatott rá a közönség az 1992-es és 1993-as kiírás győztesére. (26-16)

29-18-as előnynél a szurkolók Kentin Mahét követelték a pályára. A 30. hazai találatot még nem az egész előző szezonban sérülésekkel szenvedő francia, hanem az az Andreas Nilsson szerezte, aki Mirsad Terzic távozása után Lékai Mátéval és Gasper Marguccsal holtversenyben a legrégebb óta tartozik a klub kötelékébe. A svéd beálló és két társa is 2014-ben szerződött a kézilabda fővárosába.

Ez a 30. gól egyébként már a 45. perc előtt megszületett, vagyis Nenadicsék mindenfajta ellenállás nélkül lőhettek gólt a szebb napokat látott ellenfél kapujába. Tíz perccel a vége előtt – hatalmas üdvrivalgás közepette - Mahé is megérkezett a pályára. Sőt, rögtön az első támadásából a kapuba tudott találni, igazi hangrobbanást okozva a félházas arénában.

Magabiztosan verte a Zágrábot a Veszprém Fotó: Polyák Attila - Origo

A hajrában az egyetlen kérdés az volt, hogy meglesz-e a 40 gól a Veszprémnek. David Davis mindenkit bevetett, hogy ez összejöjjön - ez a bravúr végül Lauge és Yahia eredményes játéka ellenére sem sikerült.

A Telekom Veszprém 37-25-re legyőzte a Zágráb csapatát.

Első hazai sikerének, illetve nantes-i diadalának köszönhetően két forduló után százszázalékos a csoportjában.

– mondta a mérkőzés után David Davis a sajtótájékoztatón, majd átadta a szót az este egyik főszereplőjének: "Hatvan percen keresztül jól játszottunk, minden a terveknek megfelelően zajlott.

- értékelte a látottakat a négy góllal záró Lauge.

A Veszprém legközelebb szeptember 30-án, szerdán az ukrán Motor Zaporozhye otthonában lép pályára.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 2. forduló
Telekom Veszprém - PPD Zágráb 37-25 (18-12)

Tekintse meg a mérkőzésről készült exkluzív galériánkat is!

Mindent egy helyen az Eb-ről