Vágólapra másolva!
Minden idők legrapszodikusabb kézilabda Bajnokok Ligája-csoportkörét hozta a 2020-21-es szezon. Az Európai Kézilabda-szövetség nem mindig a legjobbnak és legérthetőbbnek tűnően döntött, de a koronavírus miatt egy korábban soha nem látott helyzetben, az árral sodródva igyekeztek a lehető legkevesebb érdeksérelemmel átvészelni az évad eddigi részét.

A példátlan helyzet példátlan döntésekkel járt

Új szintre emelkedhet a Veszprém-Szeged rivalizálás a kézi-BL-ben – szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt ezt a címet adtuk a legrangosabb európai kupa csoportkörének összegzését, illetve az egyenes kieséses szakaszának esélylatolgatását tartalmazó írásunknak. Azóta a világ a feje tetejére állt, és a gondok a kézilabdásokat sem kerülték el.

Számos alkalommal érezhettük azt, hogy azon a bizonyos kerékpáron is ketten ülnek, amit az EHF hajt: „ő, meg a majré..." – az egykori legendás sportriporter, Sipos János mondásával is azt szeretnénk kifejezni, hogy

az európai szövetség folyamatosan csak ment a pénze után.

Legtöbb esetben a szó szoros értelmében is. Eleinte mind a 2019-20-as szezon női, mind a férfi BL négyes döntőjét meg akarták rendezni, méghozzá bármi áron. Először nyár végére tették át mindkét végjátékot, majd miután belátták, hogy ezt lehetetlen abban az időpontban megrendezni, a nőkét törölték, a férfiakét viszont december végén megtartották.

A show-nak mennie kell tovább - az EHF is így látja Forrás: Vörös Dávid, Telekom Veszprém

Az EHF ezzel bebizonyította, hogy még zárt kapuk mögött is mennyire függenek a férfi Eb melletti másik koronaékszerüktől anyagilag. „A sportág érdekét az szolgálja, ha vannak meccsek, és kiosztják a trófeákat. Ha biztonságosan sikerül megrendezni ezeket a tornákat és mérkőzéseket, akkor igenis játszani kell" – vallotta és vallja a mai napig is e sorok írója az egész koronavírus-helyzettől függetlenül.

Kölnben játszottak is – méghozzá azok a csapatok, amelyeket az EHF kijelölt.

Mivel az egyenes kieséses szakasz megrendezésére nem volt lehetőség, ezért az előző idény csoportkörének négy legjobb együttese lépett pályára a Lanxass Arenában.

A „lehető legkisebb érdeksérelem" elve itt a Telekom Veszprémnek is kedvezett, azonban a magyar csapat nem tudott élni a lehetőséggel.

A mieink a THW Kielnek az elődöntő első félidejében túl nagy előnyt adtak, így hiába jött vissza Lékai Máté vezérletével az Építők, és mentette hosszabbításra a meccset, ott Patrick Wienczek piros lapja inkább a nagy hátrányt ledolgozó együttesünket zökkentette ki. A 36-35-ös vereség után David Davis is azt mondta, hogy ezt a döntőbe jutást nem a kétszer öt perces ráadásban, hanem az első játékrészben bukták el.

A koronavírus után visszatérő Lékai Máté a Kiel egyik feltámadás kulcsembere volt a december végi négyes döntőben Forrás: AFP/Ina Fassbender

Ez egy visszatérő jelenség volt az egész szezon során, hogy az első félidőben nem akart összeállni a védekezés. A legtöbb esetben a szünet után sem igazán működött a középső terület hatékony levédekezése, így a 13 lejátszott mérkőzésen 29,4 gólt kapott átlagban a Veszprém. Ez a szám még úgyis elképesztően magas és szokatlan, ha pár kivételtől eltekintve rendre túl tudta dobni ellenfelét a magyar csapat. (33,7 lőtt gól/meccs)

A Veszprém Arénában egyszer egy átlagon felül játszó Aalborg, egyszer pedig a - 2020. december 29-i, Kiel elleni BL-döntős „kisiklást" leszámítva - verhetetlen Barcelona tudott győzni.

A négyes döntő után majdnem olyan fordult elő a veszprémi klub bő négy évtizedes történetében, ami eddig még soha.

Története során eddig egyszer, az 1980-as évek közepén fordult elő, hogy a Veszprém zsinórban négy nemzetközi kupameccset veszítsen el. Ezt a negatív rekordot a télen beállította a magyar csapat, amikor a négyes döntőben előbb a THW Kiel, majd (egy teljesen felesleges bronzmeccsen) a Paris Saint-Germain, a világbajnokság után pedig a Barcelona is legyőzte kétszer a csapatot.

A két, katalánok elleni találkozó között a Csurgó elleni bajnokin 33-33-as döntetlent játszott a Davis-csapat, így igencsak mélyről kell újraépítenie magát a közben a koronavírussal is harcoló együttesnek. A Celje, a Motor és a Zágráb elleni kötelezők után jött egy újabb példátlan esemény: A Nantes elleni - már tét nélküli - meccs előtt tíz perccel derült ki, hogy az egyik játékvezető elkapta a koronavírust. A franciák így duplán teljesen feleslegesen utaztak el Magyarországra ebben a helyzetben.

A Veszprémnek akadnak gondjai a védekezéssel ebben a szezonban Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A Veszprém végül második helyen zárt a minden idők legjobb csoportkörös teljesítményét bemutatva 14-ből 14-et nyerő Barca mögött. A harmadik helyre az utolsó körökben a címvédő Kiel fel tudott kapaszkodni, így ebben a nyolcasban érvényesült a papírforma. No nem mintha ennek jelentősége lett volna, hiszen

az EHF 2021. február 10-én úgy döntött, hogy minden csapatot továbbjuttat az egyenes kieséses szakaszba.

Nehéz egy olyan sorozatban helytállni, ahol menet közben változtatják a lebonyolítást. Az európai szövetség ezzel a döntésével leginkább a két csoport legjobb két-két helyezettjét büntette, akiknek így már a nyolcaddöntőben pályára kell majd lépnie. A "lehető legkisebb érdeksérelem" elve itt újra előjött:

legalább az előzetesen kijelölt ágak nem módosultak ezzel, „csak" a Barcelona és a Veszprém mellett a Flensburg és a PSG bukott egy-egy pihenőhetet.

A hányattatott sorsú Szegedre már szeptemberben lecsapott a járvány, amikor Bodó Richárd, Bánhidi Bence, Borut Mackovsek, Dean Bombac, Stanislav Kasparek és Nik Henigman is elkapták a fertőzést. Napjainkban a vezetőedző, Juan Carlos Pastor pozitív tesztje miatt maradt el az utolsó két rangadójuk, melyeket pont az A csoport első két helyén záró együttesei ellen játszottak volna. Érdekesség, hogy csütörtökön – természetesen Pastor nélkül – a Szeged az Orosháza ellen már bajnokit játszott abban az időpontban, amikor a Flensburggal kellett volna farkasszemet nézniük...

Angyalok és démonok

A Szeged végül a hatodik helyen zárta a csoportját, ami egy elképesztően nehéz ágra sodorta őket.

Ha Mikler Rolandéknak sikerül túljutnia a Kiel elleni párharcon, akkor a negyeddöntőben a PSG várhat rájuk.

Az igazat megvallva egyedül akkor kerülhettek volna könnyebb ágra a Tisza-partiak, ha megnyerik a csoportjukat. De ez a körülményeket figyelve semennyire sem volt reális.

Nem lesz könnyű dolga a MOL-Pick Szegednek az egyenes kieséses szakaszban Fotó: Polyák Attila - Origo

A nehéz körülmények miatt a Szeged az idény elején csak pár meccsét tudta lejátszani az eredeti időpontjában, amelyek közül az első hármat egyaránt elveszítette. Ahogyan sorra épültek fel a sztárjai, úgy javult a csapat teljesítménye is: volt olyan pillanat februárban, amikor ugyanannyi győzelme volt, mint ahány veresége (5-5).

A Szeged február elején a Porto ellen története 100. mérkőzését nyerte a BL-ben.

Mivel a két, Vardar Szkopje elleni fellépése után is győztesen hagyhatta el a pályát a magyar csapat, ezért a Kielce ellen az utolsó tíz percben elveszített rangadó dacára is jó formában várhatják a címvédő elleni párharcot.

Az elmúlt hét négyes döntőből hatszor is jelen lévő Veszprém sem mehet biztosra, ha tovább szeretné írni remek rekordját. Előbb a Vardart, majd a Nantes-Kielce párosítás győztesét kéne kiejtenie újabb kölni szerepléséért. Ha a negyeddöntőben a Kielce jönne a mieinknek, akkor elmondható lenne, hogy

a Veszprémnek legutóbbi két, egyaránt elveszített BL-döntős riválisát kéne felülmúlnia.

2016-ban a lengyelek, 2019-ben az északmacedónok állították meg az utolsó pillanatban a története első BL-trófeájára törő Veszprémet.

Egy biztos: az EHF az egyenes kieséses szakaszban már nem dobálózhat úgy a pontokkal, mint a csoportkörben. Már csak azért sem, mert itt már nem pontokra, hanem továbbjutásra megy a játék. A nőknél 10, a férfiaknál 11 olyan meccs volt, amit nem tudtak időben pótolni, így ezeknek a találkozóknak nem a pályán dőlt el a végkimenetele.

Egy magyar a négyes döntőben

A cím adja magát, ugyanis

ha a Győri Audi ETO kiejti a Bietigheimet, az FTC-Rail Cargo Hungária pedig búcsúztatja a Buducnost Podgoricát, akkor a 2015-16-os szezon után ismét magyar párharc lesz a BL-negyeddöntőben.

A NASA, az MTA és a Holt költők társasága régóta tartó doktori értekezésében a mai napig nem jutottak dűlőre a felek, hogy jó-e egy nemzetnek, ha az elődöntőbe jutásért csapataik egymás ellen játszhatnak...

Egy részről jó, mert így biztosan érintettek lesznek a budapesti négyes döntőben, másrészről viszont nem jó, mert így nem lehet ott mindkettő. Hozzánk hasonlóan ugyanígy jártak a franciák, akiknek két klubja, a Brest és a Metz szintén összefuthatnak a legjobb nyolc között. Egyesek a főszponzor DELO-ról is szóló összeesküvés-elméleteket gyártottak arról, hogy bezzeg a két orosz klub, a Rosztov-Don és a CSZKA Moszkva elkerülték egymást.

Nekik mondanánk, hogy nem meleg és hideg golyókkal sorsolták az ágakat, hanem már a szezon előtt meghatározták azokat (pl. az egyik csoport negyedikje játszik a másik csoport ötödikével, és így tovább). Itt is pusztán annyi a különbség, hogy az EHF döntése nyomán az első két-két helyezetteknek is pályára kell lépnie a nyolcaddöntőben is.

Cserébe a Rosztovnak vagy a Vipers, vagy az Odense tutira ott lesz az útjában, ahogyan a szezon legnagyobb meglepetését okozva az ETO mögött másodikként továbbjutó moszkvaiak sem mehetnek majd biztosra a CSM Bukarest ellen a legjobb nyolc között, amennyiben a románok érvényesítik a papírformát a Valcea ellen.

A két magyar csapat szezonjáról is érdemes pár szót mondani.

Az ETO tovább őrzi 2018. január 26. óta tartó BL-veretlenségét.

A CSZKA, a Brest és az Odense ellen is sikerült a hajrában nagy hátrányból döntetlenre visszajönni, így a győri együttes immáron 51 mérkőzés óta építi a legyőzhetetlenség kultuszát.

A Győri Audi ETO továbbra is veretlen idén Forrás: PREMIUM IMAGE SRL/Alexandru Nitisor

Danyi Gábor vezetőedzőként továbbra sem kapott ki a BL-ben, de 2018 nyarán történő kinevezése óta is csupán egyetlen, Siófok elleni bajnoki vereség van a mérleg ezen serpenyőjében (106 tétmérkőzésen 98 győzelem, 7 döntetlen, 1 vereség). A szezon végén mégis pont a Balaton partiakhoz távozik, visszaadva helyét Ambros Martínnak a győri kispadon.

A spanyol vezetőedzőnek nem lesz kivel nosztalgiáznia, ugyanis két klublegendájára, Eduarda Amorimra és Görbicz Anitára sem számíthat már játékosként. A brazil balátlövő Rosztovban fejezi be pályafutását, Görbicz pedig a klub sportigazgatójaként folytatja. A magyar kézilabdázás ikonjának – Danyival együtt – mindezek előtt még meg kell vívnia a maga csatáját a válogatottal is a BL-negyeddöntők utáni hétvégén sorra kerülő olimpiai selejtezőben.

Szintén kiemelt szerepe lesz Elek Gábornak, az immáron „első számú" szövetségi kapitánynak is abban, hogy a nemzeti csapat kijusson Tokióba.

Az 50 éves szakember nem bízta a véletlenre a dolgot, és 11 játékost is klubjából a Fradiból hívott meg a válogatott bő keretébe.

Ezért sem lesz mindegy, hogy milyen élményekkel zárják a zöld-fehérek a Buducnost elleni párharcot.

A Fradi egyre jobb formában kézilabdázik a szezonban Forrás: Micheller Szilvia/ EHF CL, Facebook

A Ferencváros – miután átesett a koronavíruson – a csalódást keltő Európa-bajnoki szereplés után hazatérve egyre jobb formába került. Ez a BL-szereplésükön is látszódott: a friss Eb-győztesekkel teli Viperst kétszer legyőzni még úgy is nagy fegyvertény, hogy a norvég együttes mindkét találkozóját az Elek Gyula Arénában játszotta az országukban lévő szigorú karanténszabályok miatt. Ha ez nem lenne elég,

a CSM Bukarest és a Metz ellen is nyerni tudtak hazai pályán, ahol az új igazolások mellett a régi kulcsemberek is egyre biztatóbb teljesítményt nyújtottak.

Emily Bölk, Angela Malestein és Janurik Kinga az „újoncok", Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita, Háfra Noémi és Klujber Katrin pedig a régiek közül kézilabdáztak egész jól.

A felsoroltak közül a magyar játékosok kivétel nélkül alapemberek lehetnek a március 19-21. között, az Audi Arénában megrendezésre kerülő olimpiai kvalifikációs tornán is. De előbb még a Dragan Adzic téli lemondása után a minden idők egyik legjobb balátlövőjének, Bojana Popovicnak az irányításával újjáépülő Buducnost elleni párharcon szeretnének sikerrel túl lenni.