A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott péntek délután megkezdi a szereplését a Győrben sorra kerülő olimpiai selejtezőtornán. Elek Gábor csapata pénteken 17 órától Kazahsztánnal, szombaton 17.30-tól Szerbiával, vasárnap 20.30-tól pedig az olimpiai címvédő Oroszországgal játszanak a győri tornán. A pénteki első mérkőzés előtt elődőlt, hogy a korábban pozitív koronavírustesztet produkáló szövetségi kapitány is csatlakozhat a csapathoz, amelynek célja az ötkarikás játékokon való szereplés kiharcolása.

A Ferencváros vezetőedzői posztját is betöltő Elek Gábor koronavírusos megbetegedése ez idáig nem csatlakozhatott a nemzeti csapathoz, csütörtökre azonban megérkezett minden szükséges negatív tesztje, így ott lehet a válogatott mellett a győri selejtezőtornán.

„Enyhe lefolyású volt a dolog, csak a negatív tesztekre vártunk. Az az idő viszont nem volt rövid, amíg negatívat sikerült produkálni.

Nehéz volt a csapat nélkül, de másabb mint a Fradinál. Gördülékenyen ment a munka, mert Danyi Gáborral régóta együtt dolgozunk, mindent rábízhattam. Az edzésekbe videón bele tudtam tekinteni, és Görbicz Anita is rengeteget tudott segíteni, hogy rendben menjen a munka" – mondta Elek Gábor, aki csütörtökön már a magyar csapat győri főhadiszállásán tartózkodott.

Elek Gábor csatlakozhatott a magyar csapathoz Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A magyar csapat pénteken a csoport leggyengébb együttesével, a kazah válogatottal játszik, amelyet a 2019-es világbajnokságon 39-15-re legyőzött

de a kazahok elleni meccset is rendesen le kell hoznunk" – mondta Danyi Gábor, a Győri Audi ETO KC edzője, aki Elek Gábor munkáját segíti.

Elek Gábor 19 fős keretet hirdetett, és mivel 11 játékos a Ferencvárosból érkezett, a válogatott produkciójára alaposan rányomhatja a bélyegét a fővárosi klubcsapat szereplése. Márpedig a Fradi ideje nem tud stabil teljesítményt nyújtani, a Bajnokok Ligájából éppen múlt szombaton esett ki a montenegrói Buducnost Podgorica elleni nyolcaddöntőben, ami valószínűleg szintén nem tett jót a játékosok önbizalmának.

„Mivel tizenegy napig nem voltam a csapattal, ezért nehezen tudom megítélni, hogyan viselték a lányok a Bajnokok Ligájából való kiesést. Nem láttam a testbeszédüket, de bízom benne, hogy már túl vannak rajta – mondta Elek Gábor.

– vette át a szót Danyi Gábor.

A Fradi a nyolcaddöntőben búcsúzott a kézilabda BL-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Danyi Gábor a taktikáról azt mondta, hogy a decemberi Európa-bajnokságon már megvolt a csapat taktikája, ebbe az elmúlt hónapokban nem volt lehetőség belenyúlni, és nem is lett volna célszerű. Hangsúlyozta, hogy a már begyakorolt, meglévő dolgokat akarják hatékonyabbá tenni.

A kapus Bíró Blanka, a jobbszélső Lukács Viktória és az irányító Kovacsics Anikó is bízik az olimpiai szereplés kiharcolásában.

„Mindenkinek negatív a tesztje, már csak a célra fókuszálunk. Ugyanúgy, keményen dolgoztunk Elek Gábor nélkül is, de nyilván jót tesz nekünk, hogy itt van. A kazahok elleni meccs sem lesz a legkönnyebb, azt is százszázalékosan kell hozni, annak ellenére, hogy mindenki a szombatra készül.

Alakulhatnak érdekesen is az eredmények, ezért élesnek kell lenni végig. Bízom benne, hogy ott leszünk az olimpián, nem történhet más a hétvégén"

– mondta Kovacsics Anikó, aki hangsúlyozta, hogy a magyar csapat játékosai az üres lelátók ellenére érik a szurkolók szeretetét, akik a pozitív üzeneteikkel rengeteg pluszt adnak a magyar csapatnak.

Kovacsics Anikó játékára nagy szüksége van a válogatottnak Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A BL-ben, a bajnokságban és a Magyar Kupában is címvédő Győri Audi ETO KC-t csupán Lukács Viktória képviseli, ugyanis Faluvégi Dorottya és Fodor Csenge sem szerepel a keretben. Az ETO játékosa elmondta, hogy az olimpiai szereplés kiharcolása minden játékos álma, ez nem jelenthet terhet a csapatnak, amelyben egyébként remek a hangulat.

A Ferencváros kapusa, Bíró Blanka szerint a Frad BL-kiesése nem jelenthet hátrányt a válogatottnak.

- mondta a Fradi kapusa, aki elárulta az is, hogy már megszokták, hogy üres csarnokokban kell játszaniuk. Igaz, így jobban hallják egymás hangját, de nagyobb lökést adna a csapatnak, ha egy telt házas arénában játszhatna.

Bíró Blanka jól tudja, milyen tömött lelátók előtt védeni Fotó: Mudra László - Origo

A magyar válogatottnak hétfőn és kedden kettő-kettő, szerdán egy edzése volt, csütörtöktől pedig a taktikai felkészülésé a főszerep. A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések jegyében szerdáig - az edzések kivételével - nem hagyhatták el a szállodai emeletüket, és a következő napokban is csak a kijelölt zónákban mozoghatnak a hotelen belül.

Női kézilabda olimpiai selejtező
A 2-es (győri) csoport programja:
Március 19., péntek
17.00: Magyarország–Kazahsztán
20.00: Oroszország–Szerbia
Március 20., szombat
17.30: Magyarország–Szerbia
20.30: Oroszország–Kazahsztán
Március 21., vasárnap
17.30: Szerbia–Kazahsztán
20.30: Magyarország–Oroszország

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Helembai Fanny (Váci NKSE), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvízi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Az idén nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokra a csoport első két helyezettje jut ki.

Még nem volt egymást követő két olimpia, amelyre a magyar férfi és női kézilabda-válogatott sem jutott ki. A 2016-os Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokon egyik csapat sem volt ott, és a tokiói részvételre már csak a nőknek van esélyük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!