Fontos szabályváltozás jön kézilabdában 2022 nyarán

Niklas Landin kézilabda
Denmark's goalkeeper Niklas Landin Jacobsen fails to save a goal during the men's semifinal handball match between Spain and Denmark of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Yoyogi National Stadium in Tokyo on August 5, 2021. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A tervek szerint 2022 nyarától új szabály jön, amely két percet ad a mezőnyjátékosoknak, ha azok annak ellenére lövik fejbe a kapust, hogy nem szabálytalankodtak ellenük - írja a dániasport.hu.

Az új szabály a kapusokat hivatott még tovább védeni. Eddig az volt a legfontosabb feltétel ilyen esetekben, hogy mozdult-e a kapus, amikor fejbe találta a labda, vagy sem. Amennyiben igen, akkor nem járt érte semmilyen szankció, viszont ha mozdulatlanul állt a kapus és úgy dobták meg, akkor a piros lap is előkerült a játékvezetők zsebéből.

A kapusok biztonságát segítené a 2022 nyarán bevezetendő új szabály Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ez 2022 nyarától teljesen megváltozhat. Egy év múlva már teljesen mindegy lesz, honnan érkezik majd a lövés, szélről, kontrából vagy esetleg büntetőből. Két perces kiállítás fog járni annak a mezőnyjátékosnak, aki úgy lövi fejbe a vonal előtt álló játékost, hogy közben nem szabálytalankodtak vele szemben.

– mondta a világ egyik legjobb kapusa, Niklas Landin.

Daniel Svesson, a dán TV2 szakértője már ennél sokkal nagyobb kételyek közepette fogadta a szabályváltozást, szerinte ezzel csak a játékvezetők dolgát nehezítették még jobban. Hangsúlyozza, hogy sokat kell tenni a játékosok védelme érdekében, ugyanakkor néhány esetben egyáltalán nem egyértelmű, hogy hozzáértek-e a lövő játékoshoz a védők, vagy sem.

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség további két szabály evezetésén gondolkodik. Az egyik, hogy a passzív játéknál a megengedett maximális passzok száma hatról négyre csökkenjen.

A másik pedig az, hogy a gól utáni kezdődobásnak már nem a kezdőkör közepén kell megtörténnie, hanem bárhol a 3,5-4,5 méter átmérőjű középkörben. Ugyanakkor a kezdő dobást végrehajtó játékos futás közben is elvégezheti. A kidobás során egyetlen ellenfél sem tartózkodhat a középső körben, de a körön kívül állhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!