Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott hullámzó meccsen fölényes, 40 pontos győzelmet aratott Izland ellen az Európa-bajnoki selejtezősorozat 5. fordulójában. Ezzel a győzelemmel Székely Norbert csapata óriási lépést tett a nyári Eb-részvétel felé.

Óriási volt a tét a magyar-izlandi nő kosárlada Eb-selejtezőn, Miskolcon. A magyar csapanak a lehető legnagyobb különbséggel kellett legyőznie a skandináv csapatot, hogy életben tartsa továbbjutási reményeit. A mieink az Izland elleni összecsapás után vasárnap Románia ellen zárják majd a sorozatot, a két nagy különbségű győzelem pedig mindenképpen szükséges volt a célok eléréséhez.

Nagy volt a tét a magyar csapat számára Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két magyar center, Kiss Virág és C. Goree kosaraival 6-0-ra húzott el a válogatott. Az izlandiak gyenge csapattal érkeztek, 6-0 után Svandottir két büntetőjével születtek meg az első vendégpontok. 6-4 után megint Goree volt eredményes, eddig csak a centerek tudtak pontot szerezni a magyar válogatottban. Ezt a sorozatot Dubei Debóra törte meg, nem is akárhogyan, mert előbb bedobott két büntetőt, majd egy triplát. Ez jeladás volt a magyar csapat számára, mert így pillanatok alatt 10 pont lett a különbség.

Kiss Virág dob kosárra Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 9. percben Jonsdottir triplájával 19-13 lett az állás. A magyar válogatott sok hibával játszott, ettől az izlandi csapattól elég soknak tűnt az első negyedben bekapott 16 pont. Ennyire nem volt erős az izlandi válogatott.

A második negyedben újabb izlandi kosár született, ezzel 22-18 lett az állás, majd 22-20. Kicsit kezdett a dolog kínos lenni. Domba Réka unta meg a semmittevést és dobott egy hármast, majd egy lerohanó támadás után egy duplát. Ezzel 27-20 lett az állás. Kiss Virág is feliratkozott a pontszerzők közé. Végre felébredt a magyar válogatott, 31-22-es hazai vezetésnél az izlandiak időkéréssel próbálták megfogni a meccset.

Studer Ágnes a labdával Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 15. és 20. perc között volt egy jó sorozata a magyar csapatnak és ekkor sikerült jelentős előnyt kiépíteni. 22-20-ról 45-27 lett, azaz 23-7-es sorozatot csináltak a magyarok. Egy-egy jobb szakaszt követően megint előjöttek a hibák, de a 20 pontos különbség azért megnyugtatóak tűnt. A nagyszünetben 49-29-re vezetett Magyarország.

A 20 pontos előny birtokában elvileg nyugodtan játszhatott volna Magyarország csapata, de a második félidő elején nyoma sem volt ennek. 3 perc 10 másodperc alatt összesen két pont esett. Izland egyet sem dobott, mi szereztük azt a kettőt. Egy-egy szép megmozdulásnak lehetett csak tapsolni, például Kiss Virág remek indulócselének és befejezésének.

Székely Norbert, a magyar csapat szövestégi kapitánya Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az izlandiak lelkesen, ámde ügyetlenül játszottak. Studer Ágnes a sarokból dobott egy hármast, ezzel 58-31 lett az állás. Ez már tényleg megnyugtató különbség volt és mintha a magyar csapat is ekkor érezte volna meg a ritmust. Kiss Angelika kosarával a 28. percben 63-33, azaz 30 pontos különbség alakult ki. Az utolsó szünet előtt Horváth Bernadett triplát dobott, ezzel 71-37 lett az állás.

A negyedik negyed elején sem lehetett nyugodt játékról beszélni. Hinksdottir ekkor már 19 dobott pontnál járt, ezzel ekkor ő volt az egész mezőny legeredményesebb játékosa. Az is maradt a mérkőzés végéig. 84-44-es állásnál, 4.39-el a vége előtt Izland újabb időt kért, de ez sem segített rajtuk.

A negyedik negyedben már óriási fölényben játszott a magyar csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az izlandi csapat teljesen elkészült erejével. A mieink ekkor nagyobb lendületre kapcsoltak és pár szép kosárral fejezték be a meccset. A végére megmaradt a 40 pont különbség a két csapat között.

Ezzel a győzelemmel a magyar csapat óriási lépést tett a 2023 nyarán zajló Európa-bajnoki részvétel felé.

Női kosárlabda Eb-selejtező: Magyarország-Izland 89-49 (22-16, 27-13, 22-8, 18-12).
A magyar csapat legjobb dobói: Kiss V. 17, Goree 16.
Izland legjobb dobói: Hinriksdottir 19, Jonsdottir 7.

A magyar csapat vasárnap 17.45-kor Románia ellen szintén Miskolcon fejezi be az Eb-selejtezőket.

Mindent egy helyen az Eb-ről