Vágólapra másolva!
A magyar férfi csapat egy ponttal megverte Ausztria legjobbjait, 2,5-1,5-re a budapesti sakkolimpia harmadik fordulójában. A negyedik táblán Gledura Benjámin fantasztikus játéka hozta a két ponthoz szükséges győzelmet. Női együttesünk két nyert mérkőzés után 2,5-1,5-re kikapott Üzbegisztántól.

A Magyar Nemzet számolt be róla részletesen, miként szerepeltek a magyarok a sakkolimpia csütörtöki napján. Az első két körben a férfi és női A csapatunk is két magabiztos sikerrel (egyaránt 4-0, majd 3,5-0,5) rajtolt a budapesti sakkolimpián. A harmadik körben már erősebb ellenfél következett, a férfiak Ausztriával, a nők Üzbegisztánnal játszottak.

A férfiaknál először játszott Rapport Richárd és Lékó Péter is együtt (az első nap Rapport, a másodikon Lékó kapott pihenőt), a mieink mégsem az alapcsapattal álltak ki Ausztria ellen, mert Ács Péter szövetségi kapitány a negyedik táblán Gledura Benjáminnak szavazott bizalmat, Berkes Ferenc ezúttal kimaradt. 

Az átalakított csapat aztán tökéletesen bevált, Gledura ellenfele gyanútlanul elfogadta a minőség áldozatot, ami után a magyar nagymester behúzta a partit. A 25 éves magyar nagymester háromból három győzelemmel rajtolt a sakkolimpián.

Lékó Péter, sakk
Lékó Péter öt év kihagyás után játszik újra versenypartit és szerepel a budapesti sakkolimpián
Fotó: Polyák Attila

A másik világos partinkban Lékó Péter nem vállalt kockázatot a rutinos Markus Ragger ellen, így ez a parti békés döntetlennel ért véget. A második táblán Szanan Szjugirov a kilencedik lépése előtt meglehetősen sokat, ötven percet gondolkodott, ami után időzavar fenyegette. A honosított orosz-kalmük sakkozó szerencsére jól ment tovább, s az időkontroll után végül döntetlen lett a parti a kismartoni születésű Dominik Horvath ellen, akinek a neve alapján nyilván magyar felmenői is akadhatnak. Az első táblán Rapport Richárd sokáig kissé gyanúsan állt, aztán túljátszotta az ellenfelét, majd a bástya végjétákban végül „felülről” remizett.

Női együttesünk sajnos nem tudta folytatni a jó szereplését, 2,5-1,5-re kikapott Üzbegisztántól.

Sakkolimpia, 3. forduló

Nyílt torna:

Magyarország–Ausztria 2,5-1,5
Magyarország B–India 0,5-3,5
Magyarország C–Szudán 3,5-0,5

Női torna:
Magyarország–Üzbegisztán 1,5-2,5
Magyarország B–Örményország 1-3
Magyarország C–Botswana 3,5-1,5

Gledura Benjáminról további érdekességeket is megtudhat az alábbi videóból:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!