Vágólapra másolva!
Az orvosi szakértők aggódnak, miután a Dolphins sztárirányítója, Tua Tagovailoa az úgynevezett "vívóállást" ("Fencing position") mutatta, miután agyrázkódást szenvedett a Bills elleni 31-10-es vereség során a „Thursday Night Football” mérkőzésen.

Tagovailoa a harmadik negyed végén elszenvedett sérülése után elhagyta a pályát. A vívóállást a verywellhealth.com úgy írja le, mint „egy önkéntelen fizikai pozíció, amely súlyos agysérülés következtében lép fel. Ez a fajta testtartás hasonlít a vívóálláshoz - az egyik kar a test felé hajlik, a másik kar pedig kinyújtva van”. 

Tagovailoa láthatóan ezt a testtartást mutatta, miután a 31-10-es mérkőzésen a Billsből Damar Hamlin leütközte őt a first downért folytatott próbálkozás során.

Az irányító ahelyett, hogy előre elcsúszott volna, és ezáltal védte volna a fejét, felvette az ütést, és keményen összeütközött Hamlinnel, mielőtt földet ért volna. Tagovailoa jobb karja néhány másodpercig egyenesen kinyúlt kifelé, közvetlenül azután, hogy földet ért, míg a bal karja a labdát szorította (majd ki is ejtette azt). „Tua traumás agysérülést szenvedett ennél a játéknál, ez nem kérdés” - tweetelte csütörtök este a lenti felvétel mellé Dr. Chris Nowinski, aki ráadásul korábban birkózó volt.

A CBS Sports HQ sérülésszakértője, Marty Jaramillo szerint Tagavailoa a vívóállást mutatva „a súlyos fejsérülés tankönyvi jelét” prezentálja. Jaramillo szerint, ha a sérülés olyan „extrém”, mint amilyennek a videó alapján tűnt, 

Tagovailoa nyolc-tizenkét hétre kieshet, és súlyos esetben a visszavonulás is szóba jöhet. 

„Ennek a fiatalembernek egyszerűen nincs meg az a luxus, hogy többszörös agyrázkódást szenvedjen, és (aztán azt gondolja), hogy hosszú karrierje lesz” - mondta Jaramillo a CBS szerint. „(Ez) nem fair vele és a családjával szemben”.

Ez a sérülés egyébként Tagovailoa harmadik agyrázkódása volt az elmúlt három szezonban, a 26 éves játékos a 2022-es szezonban szenvedett el kettőt, és elismerte, hogy korábban a visszavonulást is fontolgatta. Tagovailoa a tervek szerint pénteken további vizsgálatokon esik át.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!