Vágólapra másolva!

Taróczy nemzetközi feladatot kapott<br/>

Taróczy Balázs, a magyar tenisz egyetlen wimbledoni bajnoka a nemzetközi szövetség képviselőjeként tagja lett a 200 000 dollárnál alacsonyabb összpénzdíjú versenyeket ellenőrző hatfős bizottságnak.

A bizottság feladata azért jelentős, mert közel kétszáz verseny tartozik a kontrollja alá. Így Taróczynak is lesz bőven munkája.

- Az olasz Francesco Ricci-Bitti, a nemzetközi szövetség fiatal elnöke és az amerikai Mark Miles, az ATP, a profi teniszezők szervezetének ügyvezetője, ha úgy tetszik, elszívta a békepipát - mondta Taróczy. - A csaknem másfél évtizedes kötélhúzás után a két irányító testület végre együttműködik.

A konszolidáció következtében a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) nem írja ki a rekordösszegű pénzdíjairól elhíresült Grand Slam-kupát, az ATP a világbajnokságot, a Mesterek Tornáját évenként máshol (idén Lisszabonban) bonyolítja le, s mindig az adott helyszín nemzeti szövetségének közreműködésével. Azaz 2000-ben a portugálok is részesülnek a bevételből.

Jelentősen felértékelődött az olimpia, miután a tenisz az egyetlen olyan sportág, amelyiknek egyéni versenyében országonként négy játékost lehet nevezni, s az ötkarikás tornán, a hagyományos bajnokságokhoz hasonlóan, ATP-világranglistapontokat gyűjthetnek a legjobbak.

Az olimpiai szabályzat abban a tekintetben is megváltozott, hogy a férfi páros világranglistája alapján az első húsz közé tartozók a négy egyéni játékos mellett egyesben is szerepelhetnek, tehát egy-egy országból akár öt férfi teniszező is olimpikon lehet.

Nicholas Kiefer vitás ügyében is állást foglalt a nemzetközi szövetség. A német teniszező ugyan lemondta az idei Davis Kupa-szereplést, de az előző két évben játszott a válogatottban, így a Német Olimpiai Bizottság nevezése alapján ott lehet Sydneyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!