Vágólapra másolva!
A kilencedik kiemelt Szafin két perc híján négy és fél órás, ötszettes mérkőzésen nyert Haas (7.) ellen az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének elődöntőjében, így az orosz lesz Johansson ellenfele a vasárnapi fináléban. A női párosban a Hingis, Kurnyikova duó nyerte a trófeát. Az álompár 6:2, 6:7, 6:1-re verte a Sanchez-Vicario, Hantuchova kettőst.

Az orosz a negyedik és ötödik szettben végezte ki Haast, aki a játszmaállást tekintve 2-1-es vezetéssel úgy állhatott oda a negyedik szetthez, hogy ha nyer, ő kerül a finaléba. Ehhez képest 6:0, 6:2-re elvesztette a soron következő játszmákat s ezzel együtt a partit is (6:7, 7:6, 3:6, 6:0, 6:2). A negyedik szettben 1:0-nál az eső is késleltette a játékot. A játékosok mintegy 50 perces esőszünet után tértek vissza a pályára.

"Köszönöm Istennek, hogy esett az eső. Esélyem sem lett volna a győzelemre eső nélkül" - ismerte el Szafin, akinek a szervái is sokat javultak a szünet után. Haas szomorúan mondta: "Nem magyarázkodom, a végén már nem bírták a lábaim. Az esőszünet nem tett jót. Amikor visszamentünk, Szafint mintha kicserélték volna. Égett benne a tűz."

Szafin elsősorban azzal verte meg ellenfelét, hogy 62 nyerő ütést produkált, míg ellenfele csak 48-at. Ez a különbség elég volt ahhoz, hogy ellensúlyozza a ki nem kényszerített hibákat: az orosz ezekből 55-öt követett el, Haas szintén 48-at. Két nagy szerváló játszott, Szafin leggyorsabb adogatása 217 km/órás sebességgel landolt, nem sokkal maradt el tőle a német szervája sem 208 km/órával. Lényeges különbség viszont az volt, hogy Szafin 20 break-pont lehetőségből hetet kihasznált. Ez a mutató Haasnál hatból három. A német győzelem/vereség mutatója Melbourne-ben 12/5. Szafin 11/3-as szériával szerepelt Ausztráliában.

Szafin mellett a másik döntős, Thomas Johansson az elődöntője után arra a kérdésre, hogy mit szólt volna, ha valaki a verseny előtt azt mondja neki, hogy döntős lesz, a következőt válaszolta: "Nézesse meg magát doktorral." Johansson azt is elmondta, emlékszik a nagy elődök, Wilander és Edberg játékára, mi több, éjjel is felkelt, hogy a tévében megnézhesse őket, amikor más földrészen játszottak.

A Monacóban élő svéd, aki Linköpingben tanult teniszezni, azt is hozzátette: őt nem zavarja a beköszöntött nagy meleg. Mindez azért érdekes, mert a nagy előd Stefan Edberget annak idején néha a végelgyengülésig kifárasztotta az ausztrál kánikula.

Hingis és Kurnyikova 1999-ben egyszer már nyert Melbourne-ben. A női egyesben szombaton döntőt játszó Hingisnek nem jött jól, hogy a hőmérő higanyszála 30 Celsius fok fölé emelkedett, de a svájci nem sporolt az erejével. "Nem veszít az ember annyi energiát, mint egy egyes mérkőzés során, hiszen futni is kevesebbet kell" - mondta Hingis. "Nagyon jót tett az önbizalmamnak, hogy nyertünk" - tette hozzá. A svájcinak jó ómen a párosgyőzelem, mert amikor korábban itt nyert, egyesben is elhódította a trófeát.

Korábban:

Hingis és Kurnyikova a női páros győztese

Thury Gábor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!